Támadnak a vírusok, egyre több a beteg Kecskeméten is

2023. 10. 10., 14:00
Egyre több a felső légúti megbetegedés. Az ősz megérkeztével a megfázásos tünetek többféle betegséget, jellemzően vírus okozta problémát mutatnak. A megbetegedés szempontjából veszélyesebb időszakokra azonban fel lehet készülni.

Érezhetően nő a légúti megbetegedések, így a rendelőintézetekben a panaszosok száma is. Bár a páciensek nagy része a Covid gyakorlatot folytatva telefonon jelzi panaszait, a háziorvos azt javasolja, inkább személyesen vizsgáltassuk meg magunkat betegség esetén.

– A légúti megbetegedések döntő többségét vírusok okozzák, ezek sorába már belesimult a Covid, teendőink ezekkel kapcsolatban nagyjából ugyanazok. Azoknak a betegeknek, akik aktívak és tüneteik vannak, közösségben javasolt a maszk viselése - tanácsolta dr. Gaszner András háziorvos.

A vírusok elleni terápiában leginkább a tünetek elleni szereket szokták alkalmazni. A vírusok ellen a leghatékonyabb a védekezés. A vitaminok bevitele és az egészséges életmód mellett a védőoltások is sokat segítenek a megelőzésben.

– A küszöbén vagyunk az idei influenza kampányoltásnak. Általában októberben végén szoktuk megkapni az oltóanyagot, így pár héten belül az arra fogékony korosztály jelentkezhet a háziorvosnál. Én mindenképp javaslom az időseknek, hogy vegyék fel az influenza elleni védőoltást - nyilatkozta dr. Gaszner András.

A nagy napközbeni hőingadozás megterheli a szervezetet és a hűvösebb idő is szokatlan lehet. Ilyenkor könnyebb megbetegedni, ezért se feledkezzünk meg a védekezésről.