Teherautókat és buszokat ellenőriztek Bács-Kiskun közútjain

KÖZLEMÉNY
2023. 05. 18., 07:10
A ROADPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség, a közlekedési hatóság és a katasztrófavédelmi hatóság közreműködésével május 8. és 14. között Magyarország egész területén a nehéz tehergépjárművek és autóbuszok fokozott közúti ellenőrzését végezte.

A ROADPOL Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési és pihenőidővel, a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálták.

Az európai összehangolt közlekedésrendészeti akció során a hatóságok a kijelölt helyszíneken közösen, egymás hatékonyságát fokozva látták el az ellenőrzési feladatot.

Az ellenőrzést Bács-Kiskun vármegye közigazgatási területén, az M5 autópálya Budapest felé vezető szakaszán, Lajosmizse térségében 2023. május 11-én tartották. Az akcióban részt vett a vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Kecskeméti Rendőrkapitányság, a vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve közlekedési hatóságként a kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Járműforgalmi Osztálya.

Az akció során a közlekedési hatóság a mobil műszaki vizsgálóállomását is a helyszínre telepítette, amely segítségével emissziós értékek és fékhatás műszeres mérésére, valamint a futómű állapotának aktív vizsgálatára is sor került a járművek szemrevételezéssel történő általános műszaki állapotának ellenőrzése mellett.

A közlekedési hatóság egy tehergépjárművet a helyszínen kitiltott a közúti forgalomból és érvénytelenítette a forgalmi engedélyét a közúti közlekedés biztonságára veszélyt jelentő műszaki hiányosságok miatt, továbbá négy járművet hatósági műszaki vizsgálatra is berendelt.

(Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal)