Tizenhárom refis diák indult kerékpárral Aradra

2023. 10. 03., 11:42
24. alkalommal indul el a Kecskeméti Református Gimnázium kerékpáros csapata Aradra, hogy tisztelegjenek a vértanúk előtt. A 13 fiatal és 3 kísérő tanár az emlékezés koszorúit viszik el a településre. A csapat ünnepélyes búcsúztatására ma (kedd) reggel került sor az Újkollégium előtt.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

Nagy tömeg gyűlt össze kedd reggel az Újkollégium előtt, hogy elbúcsúztassák a Kecskeméti Református Gimnázium 13 diákját és 3 felkészítő tanárát, akik útnak indultak Aradra, a vértanúk előtti tisztelgés jeléül. Az emléktúra ötlete 1998-ban fogalmazódott meg a Puskás Tivadar Távközlési Technikum tanárában Budapesten. Hozzájuk csatlakoztak a refisek, az intézményből azóta már 300-an tették meg az utat.

A csapatot Kuti József, református elnöklelkész áldotta meg indulás előtt, a 126. zsoltárból vett idézettel. Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója megköszönte Szabados Lászlónak és a többi tanárnak, hogy évről évre megszervezik ezt a túrát, és kiemelte: ezek a diákok nem egyszerűen diákok a háromnapos emléktúrán, hanem hírnökök.

– A diákok nem önként jelentkeznek, mindig 13 diák biciklizik Aradra, egyfajta jelképként is. Ez meghívásos dolog, azok a diákok vehetnek részt ezen az emléktúrán, akiknek a tanulmányi munkájuk is megfelelő, és természetesen megfelelő fizikai állóképességgel és kerékpáros tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ezt az egyébként azért kockázatos utat is tudják vállalni - mondta Szenes Mártonné.

Az eseményen elhangzott, ez egy életre szóló élmény minden résztvevőnek, mely során 13 végzős diák és 3 kísérőjük 240 km-t tekernek le összesen. Jánosi István önkormányzati képviselő az indulás előtt jó utat kívánt a fiataloknak és elmondta, a Kecskeméti Református Gimnázium aradi emlékező útja a vértanúk tiszteletére történő koszorúzása, a hazaszeretet útja. Emlékezés, visszatekintés, a szív, a lélek erősítése az út során. Ez az út szív és lélekerősítés, egyéni és közösségi teljesítmény, amellyel minden magyarnak példát mutat a kerékpáros csapat, az iskola.

– A kerékárosok út közben több helyen megállnak, Hódmezővásárhelyen, Battonyán, valamint Csongrádon, és majd 5-én érnek ki Aradra, ahol a vesztőhelyen van ilyenkor egy koszorúzás, és tulajdonképpen ennek az emléktúrának a kicsúcsosodása az, amikor az emlékezés koszorúját elhelyezik egy ünnepség során - emelte ki a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója.

A kerékpárosok elbúcsúztatása előtt a koszorúra felkerült a program összes támogatójának szalagja, valamint az iskoláé és Kecskemét Megyei Jogú Városé is. Végezetül mindenki jó utat kívánt a kerékpáros csapatnak, akik útnak indultak Aradra. Kecskemétről Tiszaalpárra, onnan Csongrádra, majd Szentesre tekernek, Hódmezővásárhely a következő cél, onnan Mezőhegyesre, majd Battonyán töltik az éjszakát. Csütörtökön érnek Aradra, ahol a vesztőhelyen és a Szabadság-szobornál tartanak saját megemlékezést, ezután indulnak haza Kecskemétre.