Több mint 400 gyermek vett részt a BÁCSVÍZ Föld napi programján

2024. 04. 22., 15:24
Április 22. a Föld napja, a BÁCSVÍZ Zrt. ezen a napon rendezi már az 1990-es évektől kezdve hagyományos nyílt napját kecskeméti kisiskolások és óvodás csoportok részére. A mai napon 425 gyermek vett részt a Mindszenti körúti szennyvíztisztító telepen tartott környezettudatos rendezvényen.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 18 képet tartalmaz

Tizenöt gyermekcsoportot fogadott kecskeméti iskolákból és óvodákból a BÁCSVÍZ Zrt. idén is a Föld napja alkalmából tartott hagyományos nyílt napján.

Ezen a napon szakemberek vezetik körbe a gyerekeket a szennyvíztisztító telepen, ahol végigkísérik a beérkező szennyvíz útját a tisztítóberendezéseken. Látják, hogyan tisztul meg a szennyvíz, megtanulják, mi az, amit nem szabad beledobni a csatornába, hogy ne okozzon gondot a szennyvíztisztítás során, és megmutatják nekik azt is, hogyan szűrik ki a nemkívánatos elemeket a szennyvízből. Olyan fogalmakkal is megismerkednek, mint a szennyvíziszap, a rothasztó torony vagy a biogáz.

A kivett szennyezőanyagot szennyvíziszapnak nevezzük, ezt tovább hasznosítjuk, rothasztó tornyokba töltjük, ott biogázt termelünk belőle, a biogázt pedig a tisztításra használjuk el. A biogázból villamosenergiát is termelünk, és azt a szennyvíztisztításra használjuk. A kivett szennyezőanyagokat vagy szennyvíziszapot pedig tovább kezeljük, víztelenítés után komposztáljuk, így növényi tápanyag keletkezik, amit bárki megvásárolhat a komposztáló telep területén
— magyarázta Csővári János,  BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepének üzemvezetője.

A gyerekek nagyon érdeklődőek, de sokszor meglepő kérdéseket is feltesznek a szakembereknek. Arra a kérdésre, hogy ezek közül melyik maradt emlékezetes, Csővári János mosolyogva árulta el kedvenc „gyerekszáj” kérdését: Milyen mélyek ezek a műtárgyak, lehet-e bennük fürödni?

Sok kollégámnak hasonló korú gyermekei vannak, tehát értenek a gyerekek nyelvén, el tudják nekik magyarázni a dolgokat. A kicsik kapnak egy benyomást, lesz valami fogalmuk arról, hogy mégis hogyan történik a szennyvízelvezetés, könnyebben el tudják képzelni. Nyilván nem tudják követni, hogy a baktériumok hogyan bontják le a szennyvízben lévő szennyező anyagokat, de szerintem erre nincs is szükség. Egy képet nyernek a szennyvíztisztításról
— mondta Csővári János.

Azt is megtudhatták ma a diákok a BÁCSVÍZ Zrt. szakembereinek jóvoltából, hogy hogyan tisztítható meg annyira a szennyvíz, hogy az ne károsítsa a környezetet, ha a befogadókba kerül, melyek többnyire élővízi folyók. Ezzel is útmutatást adnak a jövő generációjának arra, hogy óvni kell a Földünket, de nem csak ezen a napon, melyet a Föld napjának neveznek. Ez az egyetlen nap az év során, melynek kiemelt célja, hogy felhívja figyelmünket arra: vigyázzunk a Föld természeti környezetére és természetes értékeinkre!