TúlSúlyos problémák a Malom Egészségnapokon

2023. 10. 14., 20:28
Újabb rendezvényt tartott szombat délelőtt a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház. A Malom Egészségnapok programsorozat keretében megvalósuló előadássorozat a Malom Központ együttműködésével és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány támogatásával valósult meg.
A galéria 27 képet tartalmaz

„Az elhízás (obesitas, obezitás) olyan kórállapot, amelynek során a szervezet zsírraktározása oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet.” A Wikipédia szócikkének első mondata annyi rémisztő tényt tartalmaz, hogy a halandó a kés hegyével letúrja a sültszalonnát a margarinnal vastagon megkent, kolbászkarikákkal megpakolt kenyérszeletekről. De mi van azokkal, akik nem olvassák el ezt a szócikket, vagy fel sem merül bennük, hogy túlsúlyosak, vagy tisztában vannak azzal, hogy túlsúlyosak, de azt gondolják, nem tudnak ellene tenni, miközben csak nem akarnak. Jókat enni jó, ugye? Még jobb, ha úgy eszünk jókat, hogy közben teszünk az egészségünkért, ezzel pedig azzal is hozzájárulunk, hogy kicsit tovább éljünk ebben a porhüvelyben.

Ha utóbbi mellett döntünk, jól jönnek az olyan szakemberek előadási, akik igazán értének hozzá, és tanácsaikkal segítenek abban, hogy egészségesen étkezzünk és éljünk. Ilyen a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház programsorozata, a Malom Egészségnapok, mely a Megyei Kórházért Alapítvány támogatásával valósul meg. Ennek legújabb eseménye zajlott ma (szombat) délelőtt a Malom Központban, ahol dr. Wórum Endre belgyógyász, obezitológus, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főorvosa; Tóth Dóri egészségpszichológus és Tóth Dóri egészségpszichológus tartott előadás a túlsúly témakörében.

A worshopot dr. Wórum Endre belgyógyász, obezitológus, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főorvosa, a Magyarországon egyedülálló, három szakember közös munkájából álló obezitológiai szakrendelés vezetője kezdte meg. Előadásból megtudhattuk, a szakrendelés 2016 óta működik és egyedülálló eredményeket tudhatnak magukénak országos viszonylatban is. Az előadó beszélt a hagyományos diétákról, melyek kalóriaszámláláson alapulnak, szó esett a gyógyszeres kezelések lehetőségéről és megtudhattuk, hogy létezik orvosi kontroll melletti napi teljes étrendet helyettesítő formaétrend. Természetesen szó esett a sport fontosságáról és az életmódváltás szerepéről, hogy elkerülhessük a jojó effektust. Néhány mondatban összefoglalta a műtéti lehetőségeket is, majd válaszolt a felmerült kérdésekre.

Őt követte Tóth Dóri egészségpszichológus előadása, aki a pszichológiai éhségről beszélt. Ezekből pedig jó sok van ám: ingeréhség, kapcsolatéhség, elismeréséhség, szexuáliséhség, strukturálási éhség, cselekvési éhség, produktivitási éhség, szeretetéhség.

Honti Edit vezető dietetikus előadása zárta az eseményt, aki dr. Wórum Endre belgyógyász, obezitológus előadásához kapcsolódva a gyakorlatba átültetve mutatta be ez egészséges étkezést, a helyes diéta jótékony, a helytelen diéta kártékony hatását. Ismertetőt mellett pedig finom falatokkal készült, és kóstolóval támasztott alá a diéta rejtélyes világáról tartott előadását.ű

A programot a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány szervezte, az előadók a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház munkatársai, az eseményt a Malom Központ és a Grill Station támogatta.