Új eljárást vezettek be a kecskeméti invazív kardiológián

2024. 02. 28., 14:42
Új eljárást honosított meg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban dr. Berta Balázs PhD, az Invazív Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa, melynek segítségével az eddig nehezen megnyitható koszorúér-elzáródásokat tudják helyreállítani. Az első ilyen beavatkozást Kecskeméten 2024 februárjában egy 74 éves férfibetegen végezték el, a kétórás műtét sikeresen, szövődménymentesen zárult.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 42 képet tartalmaz

Kecskemétre hozott egy új eljárást dr. Berta Balázs, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Invazív Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa. A beavatkozás lényege, hogy a régi koszorúér-elzáródásokat nem a szokványos úton, elölről tágítják meg, fúrják át, hanem hátulról.

A szív három koszorúér révén kap vérellátást, általában egy koszorúér van elzáródva, ekkor az ép erek felől hajszálérkapcsolatok épülnek ki az elzárt irányába, ezeken a hajszálereken keresztül képesek vagyunk nagyon vékony eszközökkel átjutni. Az elzáródást hátulról, a hátsó elzáródási pont felől közelítjük meg, onnan fúrjuk át az elzáródásokat
— ismertette az új eljárást dióhéjban dr. Berta Balázs, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Invazív Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A koszorúér-elzáródásokat 5-25%-ban fedezik fel, tehát viszonylag gyakori betegségről van szó. Ez az eljárás eddig csak a szegedi egyetemen volt elérhető régiónkban.

Az a cél, hogy itt, helyben is minél többfajta beavatkozás elérhető legyen, ne keljen a betegeknek utazni
— árulta el dr. Berta Balázs.

Az első ilyen beavatkozást Kecskeméten 2024 februárjában egy 74 éves férfibetegen végezték el az Invazív Kardiológiai Osztály DSA laborjában, a kétórás műtét sikeresen, szövődménymentesen zárult.