Új graffitik díszítik a rüsselsheimi játszótér hullámfalát

2024. 05. 31., 15:23
Egy alkotópályázatnak köszönhetően új graffitik díszítik a Lánchíd utcai óvoda mögötti rüsselsheimi játszótér hullámfalát. A két alkotás a fiatalok szemén keresztül mutatja, mit is jelent számunkra Kecskemét.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 22 képet tartalmaz

Néhány nappal ezelőttig így nézett ki a Lánchíd utcai óvoda mögötti rüsselsheimi játszótér hullámfala. A telefirkált felületek letisztításának, és új, pályázat útján kiválasztott alkotások felfestésének ötlete a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzattól indult ki.

A kezdeményezést a Széchenyi István Közösségi Ház és a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület is felkarolta. A példás összefogásnak és két fiatal tehetség kreativitásának köszönhetően péntek délelőtt két vadonatúj graffitivel gazdagodott a jellegzetes hullámfal. Gál Zsombort, az egyesület elnökét arról kérdeztük, miért tartották fontosnak, hogy felkarolják a projektet.

Fontosnak tartottuk az egyesülettel, hogy a támogassuk a fiatalokat, és lehetőséget biztosítsunk ilyen jellegű művészeti alkotások létrehozására. A rüsselsheimi játszótér kiváló helyszín erre
— nyilatkozta Gál Zsombor.

Gál Zsombor szerint az új graffitik Kecskemét jóhírét öregbíthetik, és csodájukra járhatnak a széchenyivárosiak.

Mindkét munka szépen tükrözi a pályázat tematikáját: Nekem Kecskemét – Az én Kecskemétem. Remény Kristóf, a Katedra Iskola 12. osztályos diákja a városnév felirata fölé az ikonikus Cifrapalota sematizált képét festette fel, a Móra Iskola 7-es tanulója, Virág Patrik pedig magát a Kecskemét feliratot díszítette a városra jellegzetes elemekkel, többek között a főtéri óriáskerék és a Malom Központ képével.

Mint Dovicsin Mátétól, az ifjúsági önkormányzat elnökétől megtudtuk, a pályázat ötlete egyik gyűlésükön merült föl.

Az egész kezdeményezés egy gyűlésünkön pattant ki az egyik művészetis diákunk fejéből. Nagy lelkesedéssel fogadtuk az ötletet, rögtön fel is karoltuk, és felvettük a kapcsolatot egyrészt a Széchenyi István Közösségi Házzal, másrészt Gál Zsomborékkal, hogy segítsenek ennek a megvalósításában. Szerencsére sikerült, és most itt állhatunk a nyertes pályaműveknél
— mondta Dovicsin Máté.

A projektben fontos szerepet vitt Maros Mirella, aki az ifjúsági önkormányzatnál mentorként tevékenykedik, a Széchenyi István Közösségi Házban pedig programszervezőként dolgozik. Mint mondja, a kezdeményezés pontosan beleillik a közösségi ház célkitűzéseibe.

Nyilván a közösségi ház célkitűzései között szerepel a kulturális értékek támogatása és megőrzése. mind a hagyományos, mind a digitális világ terén. Ebben a projektben igyekeztünk vegyíteni a modernt, így a graffitit, és a hagyományost, a fiatal művészek kibontakozását. Mindenképpen a fiatalokat szerettük volna ezzel megszólítani elsődlegesen
— hangsúlyozta Maros Mirella.

A Kecskemét németországi testvérvárosáról elnevezett rüsselsheimi játszótér hullámzó falát mától két lokálpatrióta graffiti díszíti. Reméljük, a megmaradt fehér felületek is hamarosan színvonalas alkotásokkal telhetnek meg, talán egy újabb pályázat keretében.