Újra Hírös Szenior Egyetem

2023. 09. 28., 18:43
A nyári szünet után újra kezdetét vette a Hírös Szenior Egyetem a CAMPUS épületében. Az első előadást csütörtökön rendezték, előadója pedig Varga Péter Miklós címzetes egyetemi docens, a Neumann Technológiai Platform állandó szakértője volt, aki a digitalizáció hatásait vette górcső alá a fogyasztók által vezérelt élelmiszer termékpályákon.

Elkezdődött a Hírös Szenior Egyetem őszi szemesztere. Tegnap tartották meg a nyári szünet utáni első előadást a Neumann János Egyetem CAMPUS épületében. Az előadó Varga Péter Miklós címzetes egyetemi docens, a Neumann Technológiai Platform állandó szakértője volt. Varga Péter szakmai vezetője volt Magyarország Digitális Agrár Stratégiája elkészítésének, társszerzője a Mesterséges Intelligencia Stratégiának és a Digitális Élelmiszeripar Stratégiának. Jelenleg a stratégiákban meghatározott projektek megvalósítását koordinálja.

Az előadó a precíziós mezőgazdaságról tartott ismeretterjesztő előadást. Mint elhangzott, a mezőgazdaság az utóbbi pár évben ért el a változáshoz. A változás hajtóerői között szerepel a kiszámíthatatlan klíma, az élelmiszerkereslet változása, a szabályozás kérdése, a társadalom, amely egy komoly nyomás is. Ezek a hajtóerők nyomják a mezőgazdaságot a robotizáció felé - hangsúlyozta előadásában Varga Péter.

Kitért még a mezőgazdaságban megjelenő technológiákra, az élelmiszerek előállítására, valamint beszélt arról is, hogy a jelenlegi gazdaság hogyan tudja ellátni a lakosságot, és mit okozhatna a jövőben, ha nem fejlődne a technológia.

Az őszi Hírös Szenior Egyetemet a Neumann János Egyetem a CédrusNet Kecskemét Programmal összefogásban folytatja. A következő előadásról a CédrusNet közösségi oldalán tájékozódhatnak.