Utazás a koponyák körül: Egy meghökkentő kiállítás a Múzéjen

2024. 06. 21., 11:48
A kecskeméti Múzeumok Éjszakáján lesz először látható Hódi Dávid kortárs festőművész kiállítása, “Utazás a koponyák körül” címmel a Tudomány és Technika Házában.

A kecskeméti születésű művész festményei első ránézésre meghökkentőek, ugyanis mindegyiknek a középpontjában egy vagy több realisztikus emberi koponya látható. A merész témaválasztás mögött azonban jól átgondolt koncepció rejlik, ami az összes művet egy sorozatba foglalja, aminek a művész az “Élet” címet adta.

– A koponya számomra nem negatív jelentésű. A koponyák embereket szimbolizálnak és azok életmódját, érzéseit vagy döntéseik következményeit. A koponya szimbolizálja a leélt életet és hogy mit hagyunk az utókornak
— vallja Hódi Dávid.

Olyan elgondolkodtató témákat boncolgat a képeken, mint pl. felelősségvállalás, fenntarthatóság, emberi értékrend, és némelyikkel görbe tükröt tart a társadalomnak. Mindezt úgy teszi, hogy közben egy nagyon színes és részleteiben is izgalmas képi világot tár a látogató szeme elé, ami a kissé komor koponyákat egy egészen új megvilágításba helyezi.

A sorozat egy kísérlet arra, hogy a köztudatban negatívan elő emberi koponyák halállal kapcsolatos hagyományos asszociációját megdöntse, és mintegy kifejező eszköznek tekintve azokat, áthelyezze a fókuszt az életre, és az üzenetre, amit képei által kíván átadni.

Látogasson el Tudomány és Művészetek Házába 2024. június 22-én 18:00-22:00 óra között, és tekintse meg Hódi Dávid kiállítását!