Utazás a szempillám mögött

Gyermekszínházi főpróba

2023. 02. 06., 17:38
Csukás István: Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékának sajtó-nyilvános főpróbáját tartották február 6-án, ma délelőtt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az előadást Sipos Imre rendezte.
A galéria 40 képet tartalmaz

Csukás István több mint 40 éve írt zenés mesejátékát állította színpadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata az évad második gyermekszínházi bemutatójaként. A 2020 februárjában elhunyt Csukás István a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alakja volt.

Az Utazás a szempillám mögött című mesejáték a kecskeméti változatban egy Gabi nevű kislányról szól, akinek lyukas pizsamazsebéből elgurult az üveggolyója, amit minden áron meg akar találni. Az üveggolyó álmában is tovább gurul, és Gabi a keresése közben sok különféle lénnyel találkozik, és sok tanácsot kap, de a golyót nem találja, ezért folyamatosan keres egész éjszaka. Ez az életfeladata. Sipos Imre, a darab rendezője rámutatott, hogy a mesék üzenete nagyon is a felnőtt közönségnek szól.

– A fontos az, hogy valami eltűnt, és ami eltűnt, azt nekem meg kell találnom. És mindaddig nem fogom megtudni, hogy miért megyek én az úton, amíg meg nem találom. Mert ez a dolgom az életben. A mese az nem gyerekműfaj
— jelentette ki Sipos Imre, a darab rendezője.

A főhős szerepében az idei évben a társulathoz szerződött Kovács Gyopár nyújt tehetséges és hiteles alakítást.  Gabi az álomutazása során olyan különleges lényekkel találkozik, mint a szófacsaró Seregélyek, az izgő-mozgó-éneklő Nyulak, a Scherlock Holmes-t idéző, kiérdemesült Sánta Kutya, vagy a Hangutánzó Bagoly, a csupaideg Pukkancs Egér és a titokzatos Keresztes Pók.

Ezek a figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, ám mégis szerethető tulajdonságaival. Gabit egy hűséges segítő, a Varga-Huszti Máté által megformált Hangya kíséri végig az úton, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása végül önvizsgálatra készteti a főhőst. Mindkét fiatal színész szerepformálása árnyalt és színekben gazdag. Az előadás többi szereplője szintén magával ragadóan teljesít. Ebben az előadásban nincs kis szerep, Csapó Virág, Danyi Judit, Lakatos Máté, Varga Zoltán és Körtvélyessy Zsolt olyan komolyan veszi a feladatát, olyan alázattal alakítja karakterét, mintha abszolút főszerepet játszanának.

A történet végére a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez Gabinak, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de létezésük a valóságot teszi elviselhetőbbé, teljesebb emberré formálva a kislányt. Az előadás Matyi Ágota illúziót keltően szép díszletében és jelmezeiben játszódik. A koreográfus Szegvári Julcsi volt.

A darab bemutatója február 8-án lesz a nagyszínházban.