Friss hírek Törökországból: úton vannak haza a kecskemétiek

2023. 02. 12., 09:12
Vasárnap hajnalban haza indultak a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsapatának tagjai, köztük a kecskemétiek. A mentőcsapatok tagjai az esti órákban érkeznek haza Budapestre.

Február 12. (vasárnap) 12:00

Ma hajnalban indultak útnak a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsapatának tagjai, köztük a kecskemétiek. Helikopterrel szállították őket az adanai reptérre, onnan Isztambulba. Az esti órákban érkeznek haza Budapestre. Mint megtudtuk, azért kellett most csomagolnia az alakulatnak, mert most van szabad kapacitás arra, hogy hazaszállítsák őket! (Vagyis az újabb információk szerint nem evakuálták Törökországból a kecskeméti csapatot – mint ahogyan azt a környezetükből származó tájékoztaztás alapján korábban írtuk –, hanem most nyílt lehetőség a hazautazásukra.)

Február 11. (szombat) 10:25

Trencsényi Péter: megkezdődött a bontás, már nem túlélőket keresnek, hanem a holttesteket emelik ki Hatay tartománybanÚjabb hírek érkeztek Törökországból. A Magyar Református Szeretetszolgálat keresőkutató mentőcsoportja és a Hírös Rescue Team szakemberei megállás nélkül dolgoznak. A mentés azonban most fordulóponthoz ért Hatay tartományban.

Trencsényi Péter, a HRT alapítója azt mondta,

- Sajnos el kezdik hazaküldeni a mentőcsapatokat, ugyanis nincs esély arra, hogy ezen a területen túlélőket találjanak. Mi még maradunk!
— emelte ki Péter.

A mai naptól kezdve tehát véget ér a szisztematikus keresés, elkezdődnek a bontási munkálatok. A Magyar Református Szeretetszolgálat pesti orvosa és a Hírös Rescue Team két mentőtisztje az egészségügyi sátorban segítenek a sérülteknek, Trencsényi Péterék Mogyival a bontáson és a holttestek kiemelésén dolgoznak.

- Kaotikus állapotok vannak, rengetegen érkeznek, egyre több a katona is. Nincs egy talpalatnyi hely sem már. Mindenki kiveszi a részét a munkából
részletezte Trencsényi Péter,

majd elmesélte, hogy vannak utórengések, tegnap például le is kellett jönniük az egyik összedőlt ház romjairól, mert jelezték nekik a földmozgást. A rengéseket egyelőre nem érezték. A kecskeméti csapat nem talált túlélőt, holttestet viszont sokat. Péter azt kihangsúlyozta, azt nem tudja, hogy a többi tartományban mi történik.

A kecskemétieket nagyon megviseli az ottani helyzet, és nagyon fáradtak. Lelkileg, testileg kezdenek kikészülni, a látottakat egyelőre nem tudják feldolgozni. „Elmondhatatlan mi van itt.” – zárta szavait Péter, aki már rohant is vissza a törmelékek közé. 

Trencsényi Péter és Mogyi túlélők után kutat
Trencsényi Péter és Mogyi kutya a romok között

Február 10. (péntek) 22.05

Trencsényi Péter, a Hírös Rescue Team alapítója a Kecskeméti Médiacentrumnak péntek este arról számolt be, hogy a kecskeméti kontingens jelenleg az egyik földrengés sújtotta nagyvárosban végzi a munkáját, amely gyakorlatilag teljesen megsemmisült. Az emberek az összedőlt otthonaik előtt sátrakban, pokrócokban húzzák meg magukat. Trencsényi Péter azt mondta: nincs pánikhangulat, az emberek inkább letargikusak.

Lassítja a mentést, hogy az összedőlt épületeket előbb statikailag megvizsgálják a hatóságok, és csak akkor engedik oda a mentőegységeket, ha az biztonságos. „A helyiek csodálatra méltóan kezelik ezt a nehéz helyzetet, elfogadják a szakemberek döntéseit. Széttárják a kezüket, és beletörődve, de hálásan mondják: thank you, thank you” – mesélte a Hírös Rescue Team vezetője.

Trencsényi Péter arról számolt be, hogy sajnos nincs életjel azokon a területeken, ahol jelenleg dolgoznak, és nyilván erre egyre kisebb az esély. „Rengeteg a halott, szörnyű a látvány, még a tapasztaltabb mentőegységek is azt mondják, hogy ilyet még nem láttak.”

A logisztika rendben zajlik, üzemanyag van, helikopterrel folyamatosan érkeznek a segélyszállítmányok – mondta.

Most próbálnak pihenni, mert érzelmileg is teljesen kimerültek már egy nap alatt. Reggel folytatják a munkát: „Folytatni kell, csinálni kell, senki nem adhatja fel!”

Február 10. (péntek) 18.30 - Háromra nőtt a megmentett túlélők száma

Szerdán délután kezdte meg mentési szolgálatát Törökországban a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja, azóta a keresőkutyák és a szakemberek éjjel-nappal dolgoznak. Juhász Márton ügyvezető igazgató a helyszínről jelentkezett: helyi idő szerint késő délután egy fiatalasszony kért segítséget tőlük, akinek a férjére, illetve annak szüleire ráomlott egy épület. A házastársat sikerült élve kiszabadítani az összedőlt házból, aki így két napot töltött a romok alatt, szüleit még keresik. Ezzel már három életet sikerült megmentenie a református szeretetszolgálat egységeinek. Hozzájuk csatlakozott péntek reggel a 11 kecskeméti szakember, így jelenleg már 19 tagú a szeretetszolgálat által koordinált magyar egység.

HÁROM TÚLÉLŐT SIKERÜLT KIMENTENI

MÁR HÁROM TÚLÉLŐT SIKERÜLT MEGMENTENÜNK 💚 Szerdán délután kezdte meg mentési szolgálatát Törökországban a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja, azóta a keresőkutyák és csapatunk szakemberei éjjel-nappal dolgoznak. Juhász Márton ügyvezető igazgató a helyszínről jelentkezett: egy fiatal asszony kért segítséget tőlük, akinek a férjét sikerült élve kiszabadítani házuk romjai alól, így már három életet sikerült megmentenie küldöttségünknek! 🙏 #mrsz #jobbadni #református #kutatómentő #földrengés #törökország

Közzétette: Magyar Református Szeretetszolgálat – 2023. február 10., péntek

Február 10. (péntek) 13.30

Délelőtt 9 óra óta dolgoznak a kecskemétiek a törökországi földrengés mentésében. Helikopterrel vitték el a 11 főt Hatay tartományba, ott keresik a törmelék alá szorultakat. Mivel nincsen internet, nagyon nehéz a kommunikáció az itthoniakkal, de annyit megtudtunk, hogy a katonák sorfalat álltak az épületek mellett.

Arról is szólt Trencsényi Péter, a Hírös Rescue Team alapítója, hogy amint találnak valakit a romok alatt vagy jeleznek a kutyák, a törökök abban a pillanatban odarohannak és szedik fel az törmeléket. A keresés helyszínén sátrakat állítottak fel, ott tudnak megpihenni a kecskemétiek, akik órák óta megállás nélkül dolgoznak. Péter azt is elmondta, hogy mindenki önzetlenül segíti a munkájukat. Még benzint is visznek a technikai eszközökbe, étellel-itallal kínálják őket.

"Le a kalappal a törökök és minden segítő előtt" - hangsúlyozta Trencsényi Péter.

Február 10. (péntek) 5.00 óra

A kecskeméti csapat pénteken hajnalban, helyi idő szerint 4.30-kor érkezett meg Hatay tartományba, ahol a kirakodás után, meg is kezdik a mentés munkálatokat. Videóban tájékoztattak minket arról, hogy a csapat és Mogyi is jól van. Lepakolták a csomagjaikat. A Magyar Református Szeretetszolgálat előkészített számukra egy kisbuszt, amivel a csapat és a mintegy 500 kilós felszerelésük eljuthat Adana településre. Ott kezdik meg a földrengés áldozatainak felkutatását.

Trencsényi Péter, a delegáció vezetője, videón jelentkezett be megérkezésük után.

2023. február 9. (csütörtök) 21.00 óra

A Kecskeméti Médiacentrum információi szerint a kecskeméti csapat Isztambulban száll át éjjel fél 2-kor egy másik gépre, amely Adanába viszi a szakembereket. Ott kapják majd meg a feladatokat is. A csapatot mentőtisztek és -ápolók, katonai mentősök és tűzoltók alkotják, erősíti őket Mogyi, a romkutató kutya.

Speciális felszerelésekkel, sisakokkal, hőkamerákkal indultak útnak, hogy segítsék a már kint lévő csapatok munkáját, és a már kimentett sérültek ellátásába is be tudnak kapcsolódni.

A magyar mentőcsapatok már huszonhét ember életét mentették meg Törökországban és Szíriában a hétfői földrengés-katasztrófa után. A magyarok napok óta, megállás nélkül dolgoznak a helyszínen, egyre kevesebb ugyanis az esély arra, hogy a hétfő hajnali földrengés után túlélőket találjanak a romok alatt. Időközben meghaladta a húszezret a katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Törökországban jelenleg nyolc magyar kutató-mentő egység dolgozik, több mint 150 fővel és 26 keresőkutyával.

Így támogathatjuk a Hírös Rescue Teamet!

Az egyesület non-profit ezért minden nemű tárgyi vagy anyagi segítséget szívesen fogadnak. A pénzadományokat a 11732002-23552560 számlaszámra utalhatjuk. Segíts, hogy segíthessenek!