Ütős karnevál egy vibrafon beszerzésért

Ötven forinttal indult a gyűjtés

2023. 02. 10., 09:22
Karneváli hangulatban tartottak jótékonysági hangversenyt csütörtök este a Kodály Iskolában. Az intézmény ütőhangszeres tanárainak szervezésében fiatal és idősebb, kezdő és már rutinos ütősök mellett fúvós és billentyűs hangszereken játszó művészek és növendékek muzsikáltak. Az együtt zenélés örömén túl közös céljuk támogatások gyűjtése volt egy új vibrafon beszerzéséhez.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 29 képet tartalmaz

„Nagy fába vágtuk a fejszénket, ugyanis egy új vibrafon beszerzésére kezdtük meg a gyűjtést. Ennek a minden bizonnyal hosszú folyamatnak kiemelt eseménye a jótékonysági koncertünk” – ezekkel a gondolatokkal invitálta a zeneszeretőket közösségi oldalán a csütörtök esti zenés program két szervezője, Palotás Gábor ütőhangszeres művésztanár és Abonyi Attila ütőhangszeres tanár.

A hangverseny első perceiben további háttér-információkat is megtudhattak a kezdeményezésről a Kodály Iskola Nemesszeghy Márta-termében szép számban megjelent érdeklődők. „Bizonyára sokan láttak már vonósnégyest, furulya- és fuvolaegyütteseket, rezesbandát, gitár- vagy citeraegyüttest – orgonatriót nem sokat, de ütős együttest már talán többet. Utóbbiak is léteznek, csak bizony mi, ütősök nemcsak itt, Kecskeméten, hanem az ország számos városában korlátok közé vagyunk szorulva éppen a hangszereink mérete és magas bekerülési költsége miatt. Amiből például nekünk van kettő „leharcolt”, abból másutt ideális körülmények között akár négy-öt korszerű, így hát mi szeretnénk EGY igazán korszerű, komoly hangszert. Ezt az álmot kergetjük Palotás Gábor kollégámmal, barátommal immáron kilenc éve kisebb és nagyobb nehézségek közepette, hogy tanítványaink lehetőségeit, tanulásuk minőségét, színvonalát növeljük egy új vibrafon megvásárlásával. Ebben kérjük az önök segítségét” – mondta Abonyi Attila.

A rövid prózai bevezetés után a zenészek vették át a főszerepet, s a következő bő másfél órában igazi karneváli hangulatot teremtettek. A Kodály Iskola jelenlegi zeneiskolai és zeneművészeti szakgimnáziumi ütős diákjain és ütőhangszeres tanárain kívül volt zeneiskolai és szakgimnáziumi ütős diákok, meghívott ütős zenésztársak, valamint fúvós és billentyűs hangszereken játszó művészek és növendékek léptek a színpadra. Az est közel 30 közreműködője változatos és izgalmas kamarazenei produkciókkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Az elhangzott művek a 14. század dallamaitól a 21. század zenéjéig átölelték a zeneirodalom különböző korszakait: a jelenlévők hol egy középkori várban, hol egy barokk kastélyban, hol egy latin-amerikai éjszakában érezhették magukat.

A darabokat megszólaltató zenei formációk is igen sokrétűek voltak. A nyitószámban népes csapat, az iskola legfiatalabb ütősei léptek fel „némi tanári segítséggel”, többen első alkalommal álltak a közönség előtt. A folytatásban több zeneművet ketten-hárman adtak elő. Az előadók fúvós és billentyűs hangszereken is játszottak, de valamennyi műben jelen volt legalább egy ütős instrumentum is.

A színekben gazdag műsort – érdekes módon – nemüket, életkorukat és érdeklődési körüket tekintve is igen változatos összetételű közönség figyelte, élvezte. A széksorokban épp úgy fel lehetett fedezni az egészen fiatal, négy-ötéves, térden ülő gyerekeket, mint a nyolcvanas éveikben járó nagymamákat. Sok zenetanár és hangszeres diák látogatott el a koncertre, de több kodályos szülő is kíváncsi volt a programra. A teremben körülnézve tudósítóban felrémlett az ismert gondolat: „Legyen a zene mindenkié!” Kodály Zoltán álma és célja – ha csak egy rövid időre is – a csütörtök esti koncert közben megvalósult.

Az est zárószáma előtt Palotás Gábor is „szót kért”. A Kodály Iskolában immár 15 éve tanító ütőhangszeres művésztanár meghatott szavakkal emlékezett vissza arra, hogy évekkel ezelőtt miként kezdték meg az adománygyűjtést hangszereik felújítására. „Eleinte úgy gondoltuk Abonyi Attila tanár úrral, hogy nagyon-nagyon-nagyon piciben kezdjük. Egész konkrétan üdítős fémdobozokat gyűjtöttünk. Mondtuk a gyerekeknek, hogy amennyiben megisznak egy félliteres kólát vagy valami hasonlót, ne dobják ki, hanem hozzák el nekünk, mi pedig visszaváltjuk, és az így befolyt összegekkel szépen apránként megkezdjük a gyűjtögetést a hangszereink javítására. Ezt követően az egyik nagyon kedves – most már volt – zeneiskolai növendékem az órájára beállított egy 50 forintossal a kezében, mondván, a hétvégén a bevásárlóközpontban beváltott fémdobozokért kapott pénzt ő felajánlja a tanszak közös kasszájába. Így kezdődött, ezzel az ötven forintossal indult a gyűjtésünk.” Palotás Gábor beszélt arról is, hogy idővel úgy gondolták, merjenek nagyobbat is álmodni, ezért kezdeményezték a mostani jótékonysági projektet: céljuk egy 8.600 Euróba kerülő vibrafon beszerzése.

A koncert egy fergeteges latin-amerikai dallammal zárult, majd a közönség vastapsa kíséretében a szervezők az est szereplőinek és minden közreműködőjének egyenként mondtak köszönetet. „Fantasztikus volt ez az este – mondta Palotás Gábor. – Az, hogy ennyi embert sikerült megmozdítani, elmondhatatlanul jó érzés. Különösen felemelő számomra, hogy volt növendékeim közül gyakorlatilag első hívásra jött mindenki. A fiatalok között volt olyan, akik zeneiskolai szinten tanultak az iskolában, volt, aki szakgimnáziumi szinten. Nekem ez emberileg rendkívül sokat jelent. Erőt ad ahhoz, hogy tovább végezzük a munkánkat.”

Aki a Kodály Iskola ütőtanszakának álmát szeretné segíteni, az a koncert után is megteheti felajánlását, keresse Palotás Gábort a+36703371829-es telefonszámon vagy Facebook-oldalán.