Van elég, jó minőségű malac a piacon

2022. 12. 30., 12:11
Itt a szilveszter, és mindenki a sertéshúst keresi a boltok polcain. Bár a sertéspestis okozott károkat az ágazatban, van elég, jó minőségű malachús az üzletekben.
A galéria 21 képet tartalmaz

Két napja született meg 17 kicsinye ennek a kocának a kiskunfélegyházi tangazdaságban. Szükség van az utánpótlásra, hiszen egész évben folyamatosan ki kell szolgálni a vásárlókat. Közel 500 sertést vágnak le itt évente, de szilveszterkor a duplájára nő malachús iránti igény.

– A sertéshús félegyházi viszonylatban maximálisan rendelkezésre áll. Szilveszter elsősorban a bőrös malacot, bőrös sertéshúst vásárolják inkább. Karácsonykor a dagadó volt a sláger – mondta Rózsa Pál, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum igazgatója.

Bár a sertéspestis okozott károkat az ágazatban van elegendő mennyiség és a minősége is kiváló ezeknek a húsoknak, ami egyáltalán nem egy elhanyagolható szempont.

– Ez annak köszönhető, hogy mi megtermeljük a takarmányt. 210 hektáron gazdálkodunk. Az itt megtermelt takarmányt feletetjük a sertésekkel, saját receptúrát alkalmazunk, illetve a tenyésztésben is megpróbálunk minél hagyományosabb fajtákat. Mangalicát, illetve magyar nagyfehér, magyar lapály és duroc sertésből is tartunk
— tette hozzá Rózsa Pál.

Aki tehát malachúst keres, az biztosan találni fog a boltok polcain. De figyelmesen vásároljunk, győződjünk meg minden esetben arról, hogy minőségi húst viszünk a kasszához!