Címke: újév
Keresés
Dátum választó
Rendezés
353 találat
2023.12.31

Varázsoljunk bőséget, egészséget és jószerencsét 2024-re!

Szeretné, ha az újév boldogabb, sikeresebb és szerencsésebb lenne, mint az idei? Eltökélte, hogy 2024 lesz az az év, amikor végre minden összejön? Szerelem, egészség, boldogság, ráadásul a világbéke is beköszönt végre? Összegyűjtöttük a szilveszterhez és újévhez kapcsolódó népi szokásokat, hiedelmeket, hátha ezzel segíthetünk. Garanciát persze egyikért sem vállalunk, de ártani talán egyik sem árt.
2023.12.30

Szilveszteri népszokások, babonák és tilalmak

A december 31. a népi kalendárium szerint újesztendő első napjával összefüggő nap. Szilveszterkor – akárcsak az év más ünnepein és jeles napjain – a szokások és hiedelmek az emberi életre, az állatállomány és a termés bőségére vonatkoztak. A magyar hagyományok és népszokások ezen jeles nap alkalmával is bőséges babonákkal, hiedelmekkel szolgálnak, ezt gyűjtöttük most össze.
2023.01.15

Múzsa - Újévi orgonakoncert a Nagytemplomban

Hetedik alkalommal rendezett újévi orgonakoncertet a Nagytemplomban Túri-Nagy János orgonaművész. A kecskeméti Kodály Iskolából indult művész még egyetemi hallgatóként indította a koncertsorozatot, amely mára már komoly érdeklődés mellett zajlik évről-évre. A javarészt Johann Sebastian Bach műveire épülő, de César Franck, Mozart, Schubert, Liszt és Morricone műveket is tartalmazó műsorban közreműködött Kósa Lőrinc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Dros Enikő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakos hallgatója és a fiatal budapesti szaxofon-virtuóz, a 11 esztendős Rubinstein Ádám.
2023.01.07

Léleküdítő orgonakoncerttel kezdődött az új év

Bár a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tradicionális, a bécsi filharmonikusok hagyományait követő január elsejei koncertjét idén a Hírös Agóra átmeneti zárva tartása miatt nem tudták megtartani, mégsem maradtak újévi koncert nélkül a kecskeméti zeneszeretők. A Túri-Nagy János orgonaművész által immár hetedik ízben szervezett hangverseny nem maradt el, a Nagytemplomban péntek este felcsendülő népszerű zeneművek hallatán a szép számú közönség méltán érezhette úgy, hogy „Jól kezdődött az új év!”
2022.12.31

Boldog új évet kívánunk minden olvasónknak!

Köszönjük, hogy megtiszteltek minket figyelmükkel az idei évben, tartsák meg ezt a jó szokásukat 2023-ban is! Minden jelenlegi és új olvasónknak kívánunk az újévre jó egészséget, szakmai sikereket, családi boldogságot és nyugodt, békés, szeretetben töltött napokat.
2022.12.31

Tűzijátékozzunk okosan!

Szilveszter éjjel 20 és 50 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma országszerte. A legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul néhány többmilliós kárral járó nagy tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják, kukák, gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy autó alá repül és ott okoz tüzet.