Véget ért a 10. Színházi Olimpia programsorozata a Ciróka Bábszínházban

2023. 06. 25., 20:17
Június 24-én szombaton, a Múzeumok éjszakájával zárult a 10. Színházi Olimpia Cirókás eseménysorozata, amelynek keretében a hazai bábjátszás meghatározó alkotói és nemzetközileg elismert külföldi előadók mutatták be produkcióikat Kecskeméten. A 10. Színházi Olimpia részeként megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó áprilistól június végéig tartott, amelyet a tizenkét vidéki bábszínház egységes művészeti koncepció mentén valósított meg.

A Cirókás eseménysorozat Yael Rasooly, izraeli bábművész Paper cut című vendégjátékával indult április közepén. Yael Rasooly független színházi alkotó, aki előadásaival nemzetközi fesztiválokon lép fel világszerte. Izgalmas produkcióiban a színház, a bábszínház, a vizuális művészet és a zene különböző formáit ötvözi.

A közös bábművészeti koncepció részeként valamennyi bábszínház programjában bemutatkozott egy-egy határon túli magyar nyelvű társulat is. Ennek keretében láthatta a kecskeméti közönség Écsi Gyöngyi felvidéki bábos-mesemondó Szőlőszem Kálmán című előadását május közepén.

A Cirókás Gyereknapi rendezvényen - május 27-28-29-én,- három napon keresztül egymást érték a kihagyhatatlan programok a város főterén.

A hazai és külföldi fellépőknek köszönhetően változatos, a műfaj sokszínűségét bemutató, nem mindennapi produkciók és családi játékok várták az érdeklődőket.

A programot a langaléta Garabonciások gólyalábas csapata nyitotta meg, az igényes szórakoztatáshoz pedig olyan nemzetközileg elismert művészek járultak hozzá, mint José Manuel Valbom Gil világhírű portugál bábos, Irene Vecchia Pulcinella játékos Olaszországból, Tom Greder és a Panorama Kino csapata Svájcból, a csehországi Art Prom gólyalábas menetszínháza és a spanyol Guixot de 8, akik újraértelmezett mechanikus játszóterükkel kápráztatták el a gyerekeket. A palettát színesítette a Tűzmadarak látványos cirkuszszínházi előadása, Danny Bain zenés mesejátéka, titiriszínház Fülöp József előadásában, Gulyás László asztali bábjátéka, tradicionális Vitéz László játék Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel tolmácsolásában, a világ legkisebb cirkuszi előadása a Tintaló Társulás jóvoltából és Környei Alice mesekoncertje. A gazdag programkínálat több ezer látogatót vonzott a hosszú hétvégén.

Június elején Danny Bain és Ágoston Béla zenés-mesés hangszerbemutatója aratott nagy sikert a bábszínházban, majd június 4-én, a felújított Városháza ünnepségsorozatának részeként, újra egésznapos gyerekprogram várta az érdeklődőket Kecskemét főterén, a Romkertben és a megújult Városháza épületében. Ámulatba ejtő gólyalábas utcaszínházi show indította a napot a németországi Stelzen Art előadásában, amelyet Keresztes Nagy Árpád mesés hangszerbemutatója és Pályi János virtuóz Vitéz László játéka követett. A nap második felében a francia Teatro Golondrino társulat mutatta be marionettszínházi produkcióját, majd Matija Solce világhírű utazó bábművész fergeteges Pulcinella játékát élvezhette a közönség. Nagy sikert aratott Méhes Csaba és a Brass in the Five zenés előadása és Ivan Gontko utcai orgona mester verklijátéka is.

A vakáció kitörését ünneplő iskolások sem maradtak program nélkül. Június 16-án, az utolsó tanítási napon a La Baldufa Teater óriás zeppelinje varázsolta el a nézőket a főtéren.

A 20. század eleji légi közlekedés mesés korában játszódó látványos szabadtéri produkciót hatalmas érdeklődés övezte.

Június 23-án egy világhírű marionettszínházi előadás várta a táborozó kisiskolásokat. A cseh Karromato színház szemet gyönyörködtető fa bábjaival és korhű zenei világával visszaröpítette nézőit az európai bábjátszás aranykorába.

Június 24-én szombaton, a Múzeumok éjszakájával zárult a 10. Színházi Olimpia Cirókás eseménysorozata, amelynek keretében a hazai bábjátszás meghatározó alkotói és nemzetközileg elismert külföldi előadók mutatták be produkcióikat Kecskeméten. 
A 10. Színházi Olimpia részeként megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó áprilistól június végéig tartott, amelyet a tizenkét vidéki bábszínház egységes művészeti koncepció mentén valósított meg.

A gazdag programsorozat június 24-én szombaton, a Múzeumok éjszakájával ért véget, amelyen közönség elé lépett Bruno Leone mester, aki Nápolyban fiataloknak adja át a Pulchinella játék hagyományát, a dán Sofie Krog Teater, Sarkadi Bence nemzetközi hírű marionett játékos, a hottói Magamura Alkotóműhely és a Sex in the Blach Hole zenekar.

A Bábművészeti Világtalálkozó keretében áprilistól június végéig 36 produkciót láthatott a kecskeméti közönség a Ciróka Bábszínház szervezésében.

A 10. Színházi Olimpia a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.