Veszélyes fákat kell kivágni a Városháza előtt

2023. 08. 07., 10:58
A Városháza felújítását követően a főtér zöldfelületeinek megújítása fokozatosan történik. Először az épület belső udvarának díszkertje, majd a homlokzati terület ágyásai, illetve a Kossuth szobor melletti körágyások születtek újjá az elmúlt hónapokban. Most derült ki, hogy az épület előtt néhány beteg fát is ki kell vágni, mert balesetveszélyessé váltak.

A Kossuth szobor és az épület között húzódó nyugati ostorfa sor felmérése során a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársai problémákat észleltek, ezért műszeres, akusztikus tomográfos favizsgálatot (FAKOPP) rendeltek meg.  Az eszköz képes megmutatni az élő és a korhadt fatest arányát és elhelyezkedését a fában, a fa roncsolása nélkül. A minősített favizsgáló szakmérnök által elvégzett mérések eredményei alapján több fa azonnali kivágása vált indokolttá, mivel törzsükben olyan mértékű korhadást talált, amely veszélyezteti az állékonyságukat, azaz balesetveszélyesek - írja a Városüzemeltetési Kft.

A jelentős főtéri gyalogosforgalom és a közelgő nagyobb rendezvények miatt a fák kivágását mielőbb, napokon belül elvégzik. A kivágással érintett fasor teljes megújítása a főtéri zöldfelületek szakaszos rekonstrukciójának részeként valósul majd meg a közeljövőben.