Visszafogadó ünnepséget tartottak a baltikumi misszió állományának

2022. 12. 12., 15:35
Ünnepélyes keretek között fogadták a balti misszió állományát az MH 559. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A négy hónapig a litván repülőbázison állomásozó 77 magyar katona körülbelül egy hete tért haza. A mai rendezvényen dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka azt mondta, ez a misszió volt eddig a legveszélyesebb.
Fotó: Berta László
A galéria 8 képet tartalmaz

December elején tért haza a Baltikumban állomásozó magyar állomány, arról a litván légibázisról, ahol a Magyar Honvédség négy hónapig látta el a balti missziót. A mai napon visszafogadó ünnepséget szerveztek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a magyar katonák részére. A különböző országok állományai 2004 óta őrzik NATO kötelékben Észtország, Litvánia és Lettország légterét, a mostani volt a 60. misszió. A Magyar Honvédség harmadik alkalommal látta el a feladatot, ezúttal 77 fővel. A katonák négy hónapig, augusztus 1. és december 1. között teljesítettek szolgálatot.

2014-ben küldött először szemrevételező csoportot Magyarország Litvániába, hogy a honvédség részt tud-e vállalni ebben a misszióban.

– Akkor azt láttuk, hogy egy kiépített repülőtér, biztonságos környezet, de nem annyira biztonságos légtér várt minket. Akkor az északi sarkkör közelgését, a hideg, zord, gyorsan változó időjárást tartottam az elsődleges kihívásnak,  másodiknak pedig azt, hogy nem egy barátságos országnak a légterét és légtér határát kell biztosítanunk 
— mondta dr. Koller József, dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka.

Azt is elmondta, hogy a mostani misszió előtt tudták, ezúttal nagyobb lesz a veszély.

– A szomszédunkban egy háború zajlik, és pontosan egy olyan országgal harcol Ukrajna, aminek a határát fogja védeni a kiutazó magyar csapat. aki most kiutazik. Tudtuk, hogy biztosan más lesz, mint az előző két alkalom - tette hozzá dr. Koller József.

A 77 fős állomány 90 százalékát a kecskeméti repülőbázis adta. A 123 nap alatt 300 órányit repültek a pilóták, akik 62 gyakorló és 19 éles riasztást hajtottak végre.

– Ez a négy hónapos misszió ismét bebizonyította, hogy ki tudunk állni a vártára az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis nevével. Nagyon sikeres volt a misszió, amit végrehajtottunk. Természetesen a mélyebbre menő elemzések még hátra vannak, de úgy gondolom, hogy a legfontosabb, hogy mindenki itthon van. Mint a múltkor mondtam, akkor van vége egy missziónak, ha mindenki hazaért. Ez megtörtént, mindenki itthon van..
— mondta Ugrik Csaba, dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnoka.

Ahogy a bázisparancsnok fogalmazott, az élet nem áll meg. Az itthoni készültség továbbra is működik és a jövő évi gyakorlatokra is készülnek a repülőbázison.

Kapcsolódó cikk