Véget ért a Magyar Honvédség baltikumi missziója

2022. 12. 01., 13:51
Négy hónap után véget ért a Magyar Honvédség baltikumi missziója. Litvániában közel 80 magyar védte Észtország, Litvánia és Lettország légterét. A mieink immáron harmadik alkalommal teljesítettek szolgálatot a Baltikumban. A 123 nap alatt 300 órányit repültek a pilóták, akik 62 gyakorló repülést hajtottak végre, és 19 éles riasztásban vettek részt. A mai napon hazatértek a Gripenek, a teljes állomány pedig szombaton érkezik a Kecskeméti Repülőbázisra.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 13 képet tartalmaz

Reggel 7 órakor indult a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról az a gép, amely többek között a Kecskeméti Médiacentrum stábját szállította a litván bázisra. A Magyar Honvédség légiereje augusztus 1-jétől, immáron harmadik alkalommal biztosította négy hónapon keresztül a balti légtér, vagyis Észtország, Litvánia és Lettország védelmét négy Gripen vadászgéppel. Augusztus 1. óta 81 felszállást hajtottak végre a pilóták, ebből 19 éles helyzet volt.

A litván bázison ma ünnepélyes keretek között vett búcsút a baltikumi missziótól a Magyar Honvédség. A rendezvényen 15 első missziós vehette át a kitüntetését.

„Az éles riasztások alkalmával gyakorlatilag 100 százalékig orosz típusú gépekre, és leginkább katonai gépekre lettünk riasztva. Volt köztük szállítógép, vadászrepülőgép, sőt volt olyan is, amikor vadászrepülőgépek kísértek szállítórepülőgépeket" - mondta Ványik Attila alezredes, a kontingens parancsnoka.

Idén közel 80 magyar vett részt a misszióban, akik mintegy 300 órát repültek 123 nap alatt. Az állomány legnagyobb része, 80-90 százaléka Kecskemétről érkezett.

"A lengyelekkel és előtte a csehekkel való kooperáció, amit itt kint véghez tudtunk vinni, abba az irányba mutat, hogy könnyen tudunk együtt dolgozni a többi NATO-országgal is" - emelte ki Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.

A magyar pilóták több nemzettel szolgáltak együtt a misszióban, a litván bázison a csehekkel dolgoztak szoros kötelékben katonáink, pilótáink. A vezető szerepet most már harmadik alkalommal a Magyar Honvédség töltötte be. A Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára elmondta: négy vadászgéppel voltunk jelen a misszióban. Gion Gábor azt is hangsúlyozta, hogy ez a szolgálat volt a legveszélyesebb időszak eddig.

„Háború van itt, a környékünkön, a NATO és Oroszország közötti feszültség a hidegháború óta nem látott mértékben éleződött ki. A kollégák kiválóan helyt álltak, ezt mindenki elismeri. Már ki is fejeztük szándékunkat, hogy 2025-ben ismét vissza szeretnénk térni” - mondta Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára.

A Magyar Honvédség november 30-án befejezte a missziót, mától a lengyelek vették át a légtér felügyeletének vezető szerepét. Ma reggel két Gripen már haza is tért a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A kontingens itt maradt állománya pedig a tervek szerint szombaton érkezik haza Magyarországra.