Vita a belvárosi óvodák átszervezéséről

2023. 02. 16., 14:14
Közel két órán át vitatkoztak a képviselők a mai közgyűlésen két belvárosi óvoda átszervezéséről, amelyet a gyermeklétszám csökkenése illetve az intézmény egységeknek otthont adó épületek műszaki állapota indokolt. A Csongrádi Utcai Óvoda kiköltöztetése ügyében végül konszenzus jött létre és azt az ellenzék is támogatta. A Szent Miklós utcai óvodával kapcsolatos tervet, amely szerint az ovi vállalkozói formában a Montessori módszert alkalmazva működik tovább, csak a kormánypárti képviselők támogatták.

A csökkenő gyermeklétszám illetve az épületek műszaki állapota miatt, két belvárosi óvoda átszervezése vált indokolttá.  Ez derült ki abból az előterjesztésből, amelyet Engert Jakabné alpolgármester készített a Közgyűlés számára. A Ferenczy Ida Óvodához tartozó óvodaegységek, vagyis a Csongrádi Utcai Óvoda illetve a Szent Miklós Utcai Óvoda esete lényegében hasonló. Mindkét helyen folyamatosan csökken a beíratott gyermekek száma és az épületek műszaki állapota is egyre aggasztóbb.

Mint az alpolgármester elmondta, mindkét óvoda esetében a közelben biztosított a csoportok elhelyezése, az óvónőkkel és dadusokkal együtt. Az eddig szükséges egyeztetések már lezajlottak.

-Én megértem azt, hogy a szülők érzelmileg is kötődnek az intézményekhez, de az önkormányzatnak a gazdaságos működtetést is szem előtt kell tartania- fogalmazott összefoglalójában Engert Jakabné, aki hangsúlyozta, hogy a Szent Miklós utcai óvoda vállalkozói formában a Montessori módszert alkalmazva tovább működhet, a társaság az épület felújítását is elvégzi.

Szemereyné Pataki Klaudia az előterjesztés kapcsán azt mondta, hogy egyeztetett az itteni szülői közösség képviselőjével, és a megbeszélés alapján úgy tűnik, hogy ők elsősorban azt szeretnék, ha a gyermekek és az óvónők együtt maradnának, ugyanis szerintük néhány nevelő nem akar átmenni a felkínált intézményegységbe vagyis gyermekeik új óvónénihez kerülnének. A polgármester ez ügyben további egyeztetéseket ígért.

A napirend kapcsán közel kétórás vita alakult ki a Közgyűlésben. Az ellenzék a döntés indokoltságát kérdőjelezte meg, attól tartva, hogy ez tendenciává válhat. Mint a válaszokból kiderült a döntés előkészítését szakértői jelentések támasztják alá.

Most azt lehet látni, hogy az óvodás kort elérő gyermekek száma a következő két nevelési évben csökkenni fog, mindez pedig elsősorban a belvárosi intézményeket érinti. Ezzel szemben Kadafalván, Katonatelepen, vagy Ménteleken és Hetényegyházán növekszik az igény a férőhelyek számának növelésre.

A politikai síkon is zajló szócsaták végén mindkét oldal a vita lezárását és kompromisszumos megoldást javasolt. Kopping Rita javaslatára végül a két óvodáról külön-külön szavaztak. Ennek során a Csongrádi Utcai Óvoda esetében 20 igen, egyhangú támogató döntés született. A Szent Miklós Utcai Óvoda átszervezését pedig 12 igen és 8 nem szavazattal fogadta el a közgyűlés.