Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

2022. 12. 08., 17:37
Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti képviselők a büdzsé kiegyensúlyozottságát hangsúlyozták, míg az ellenzék több ponton kritizálta a tervezetet, de konkrét módosító javaslatot nem nyújtottak be.

Kecskemét jövő évi költségvetését előzetesen az összes bizottság támogatta, mindezt a mai közgyűlésen lényegében megismételték a testületek elnökei.

Leviczky Cirill, a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság elnöke precíznek nevezte az előterjesztést. Mint fogalmazott, minden felmerülő kérdésre ott van benne a válasz, így biztos pontja a város működésének. Szerinte a több mint 8 milliárdos beruházási és 3 milliárdos felújítási forrás azt bizonyítja, hogy a város fejlődése a mostani körülmények ellenére sem áll meg.

Lejer Zoltán a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság vezetőjeként azt mondta, hogy a természet- és környezetvédelmi feladatokra a tavalyi szinten jut forrás. Az elnök reményét fejezte ki, hogy év közben kap még forrást ez a terület, hiszen a klímaváltozás hatásai a várost is súlyosan érintik.

Király József a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnökeként a városüzemeltetés vonatkozásában szintén számítana év közben plusz forrásra a városüzemeltetés területén. Szerinte a 2023-as évre vonatkozó 6 százalékos plusz forrás csak a tavalyi szint megtartására elegendő.

Dr. Fekete Gábor, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke szerint idén új lendületet kaptak a helyi kulturális intézmények. Az új rendezvények révén pezsgett a város, és a politikus szerint ennek feltételeit a jövő évi büdzsé is megteremti.

Pászti András az Esélyteremtési Bizottság vezetőjeként az önkormányzat fenntartásában működő óvodák és bölcsődék működésének stabilitását hangsúlyozta. Mint mondta, az intézmények plusz energiaköltségét is biztosítja az önkormányzat, a gyermekétkeztetés megemelt, 370 millió forintos támogatása pedig garantálja azt, hogy ne maradjon éhes gyermek Kecskeméten jövőre sem.

A képviselői hozzászólások során az ellenzéki dr. Vancsura István többek között a várostól elvont állami milliárdokat, így a szolidaritási hozzájárulás megemelését, valamint a gépjárműadó elvonását hangsúlyozta.

Szamler László kormánypárti képviselő szerint a költségvetés szemléletváltást tükröz a környezetvédelem területén. A képviselő ezt többek között a TERMOSTAR-nál zajló biomassza-üzem beruházással indokolta, amely a földgáz mintegy 70 százalékos kiváltását teszi majd lehetővé a helyi távhőelőállításban.

Nemcsik Mátyás kormánypárti képviselő egy tudományos konferencián hallottakat osztott meg felszólalásában, ahol egy országos felmérés eredményét ismertették. Eszerint Kecskemét gazdasági erő tekintetében harmadik helyen áll Magyarországon. A képviselő hangsúlyozta azt is, hogy tehetséggondozásra 235 milliós támogatás jut jövőre.

Jánosi István kormánypárti képviselő a helyi sport támogatásának fontosságát emelte ki. Erre a célra 2023-ban több mint 1 milliárd forint forrást biztosít a város. Mint mondta, Kecskeméten jelenleg mintegy 3 ezer gyermek sportol. A költségvetés kapcsán a biztonságot és a kiszámíthatóságot hangsúlyozta.

Kopping Rita ellenzéki képviselő aggályosnak tartja, hogy tartható lesz-e a költségvetés jövőre. Kiemelte, hogy a város adósságának törlesztésére összességében közel 1 milliárd forintot kell fordítani. Pozitívan nyilatkozott a Városi Alapkezelő Zrt. tevékenységéről, valamint a térinformatikai rendszer jelentőségéről.

A vitában konkrét módosító javaslat nem hangzott el, így a szavazás következett. Ennek során Kecskemét 2023. évi költségvetését ellenszavazat nélkül, 12 igen szavazattal és 7 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.