Zárszámadás a pénzügyi bizottság ülésén

2023. 05. 23., 14:10
Kecskemét 2022-es gazdálkodása is napirenden szerepelt hétfőn a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság ülésén. A zárszámadás kapcsán a testület megállapította, hogy a költségvetés végrehajtása - figyelembe véve az inflációt, az energiaválságot és a háború hatásait - komoly kihívást jelentett. Ennek ellenére a helyi adóbevételek több mint 6 százalékkal nőttek az előző évhez képest.

A Kecskemét tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló előterjesztés, vagyis a zárszámadást tartalmazó számok azt mutatják, hogy az önkormányzat tavaly jól gazdálkodott- mondta a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság hétfői ülésén dr. Szabó József. A külsős bizottsági tag szerint mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldal közel 100 százalékban teljesült úgy, hogy sem alul, sem pedig felültervezés nem volt.

Az infláció, az energiaválság és a háború negatív hatásai ellenére nőttek a város adóbevételei. Az iparűzési emelkedett legnagyobb mértékben, a tervezetthez képest mintegy 1,7 milliárd forinttal. Mindez azt mutatja, hogy a helyi vállalkozások teljesítménye az egymást követő válságok után lassan rendeződik.

A tavalyi büdzsé teljesítményének másik fő jellemzője, hogy a város hitelállománya nem növekedett.

Jelentős mértékben nőtt a költségvetési tartalékkeret is, amelynek a tavaly fel nem használt összege 10,4 milliárd forint volt.

Az előterjesztés kapcsán elhangzott vélemények alapján fegyelmezett gazdálkodást tükröző zárszámadást végül ellenszavazat nélkül, 4 igen és 2 tartózkodás mellett támogatta a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság.