Zongorafesztivál a Kodály Iskolában

2024. 06. 19., 20:33
Első alkalommal szerveztek házi megmérettetést a Kecskeméti Kodály Iskola zongora szakos diákjai számára. Az I. Zongorafesztiválon részt vevő közel 50 fiatal játékáról a zsűri elnöke, Ladics Tamásné elismeréssel szólt.
A galéria 9 képet tartalmaz

A Kecskeméti Kodály Iskola AMI zongoratanszaka néhány nappal ezelőtt hagyományteremtő szándékkal első ízben rendezte meg I. Zongorafesztiválját, melyen a Magyar Örökség-díjas intézmény 49 növendéke vett részt. A fiatalok játékát háromtagú zsűri hallgatta meg. A bíráló bizottság elnöke Ladics Tamásné, az iskola korábbi igazgatója, majd igazgatóhelyettese és zongoratanára, további tagjai pedig Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet, a Kodály Iskola ma már nyugdíjas zongoratanára és Nemes Dóra, az M. Bodon Pál Zeneiskola igazgatóhelyettese és zongoratanára voltak.

A különleges megmérettetés egyik ötletgazdája, Gerhátné Papp Rita a Hírös.hu kérdésére elmondta, hogy kollégái, munkaközösségük vezetőjével, Lestákné Valasek Szilviával, örömmel üdvözölték a kezdeményezést, és úgy az ötletek kimunkálásában, mint a szervezésben és a lebonyolításban egyként vettek részt. Végül nem egy klasszikus értelemben vett, feszültséggel terhes versenyt akartak szervezni, hiszen a gyerekek életét folyton átszövik a másokkal való megmérettetések. Tervük tehát zongoraversenyből fesztivállá változott. Céljuk csupán annyi volt, hogy növendékeik visszajelzést kapjanak arra, hogy tanulmányaikban jelenleg hol tartanak, s hogy a tapasztalt zsűri tagjaitól további megerősítést kapjanak. „A kis háziverseny értékelése nem helyezések vagy arany-ezüst-bronz fokozatok odaítélésével történt – mondta Gerhátné Papp Rita –, hanem minden zongorista személyre szabottan megfogalmazva, játékának legkiemelkedőbb eleméért kaphatott oklevelet. A minden tekintetben egységes, kiváló zeneiségű és technikájú előadásért többen is a zsűri elismerésében részesültek, illetve a zsűri különdíjjal is jutalmazott egy játékost. A diákok az oklevél mellé egy zenei mintájú ceruzát is kaptak ajándékba. Ezúton is köszönet illeti a Kecskeméti Kodály Iskoláért Alapítványt a támogatásért!”

Az I. Zongorafesztivál résztvevői szépen teljesítettek. A háziverseny végén Ladics Tamásné, a zsűri elnöke kiemelte a találkozó általános magas színvonalát, a nem zenei pályára készülő gimnazista korosztály elhivatott, lelkes muzsikálását, a felkészítő tanárok – Edőcs Fanni, dr. Feketéné Rodler Anett, Gerhátné Papp Rita, Huppert Andrea, Lestákné Valasek Szilvia, Lovászné Gajdos Éva, Madarász Éva Andrea, Pék Ágnes, Pék Gáspárné és Seres József – alapos, gondos munkáját és a jó hangulatot, ami az egész rendezvényt átszőtte.