100. születésnapján köszöntötték Tóth Lajos nyugalmazott őrnagyot

2024. 04. 04., 16:29
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte ma (csütörtök) a 100 éve született Tóth Lajost. A nyugalmazott katonának jó egészséget, sok boldogságot kívánt a jeles nap alkalmából Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 12 képet tartalmaz

Lajos bácsi 26 évet szolgált a honvédségnél, egykori munkahelye ma (csütörtök) különleges születésnapi ajándékkal kedveskedett a nyugalmazott őrnagynak. Az Tóth Lajos az emlékplakett és ajándékkosár mellett a honvédség által archivált 65 évvel ezelőtti, saját kézzel írt, eredeti önéletrajzát, kapta kézhez bekeretezve.

Mint a jeles napon kiderült a szépkorú ünnepeltnek, a szeme olyan éles, hogy szemüveg nélkül olvasta át a 35 éves korában írt önéletrajzot és kitűnő memóriájának köszönhetően rövid idő alatt felfedezett benne egy hiányosságot, kimaradt belőle életének azon fontos momentuma, hogy a ceglédi alakulatnál 2 évig végzett egy katonai iskolát.

- Én mindent meg szoktam fontolni…nem Ferenc Jóska szerint. Sehol nem tűntették fel – sajnos én sem tűntettem fel – a ceglédi alakulatnál kettő évig, az egyik barátommal együtt végeztem az akadémiát
— mondta a köszöntők előtt a 100 éves Tóth Lajos.

Lajos bácsi Szolnokon született majd Tiszakürtön élt, mikor megismerkedett tiszainokai feleségével, akivel 74 boldog évet töltöttek együtt. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány, tőlük 4 unokája és 8 dédunokája hallgathatta meg már sok-sok alkalommal a dédnagypapa történelmi eseményekkel teli színes életének legendáit.

Az ünnepelt ragaszkodik szokásaihoz, a rendszer nagyon fontos az életében. Eredeti szakmája asztalos, büszkén mutatta saját készítésű botját a polgármester asszonynak is.. Fia, Ifj. Tóth Lajos szerint édesapja hosszú életének titka a kiváló orvostudomány és az, hogy az ún. „túlélő generáció” tagja, ezért nagyon szívós ember. Lajos bácsit felesége meleg szeretete éltette, aki bázis volt mellette egészen 2 évvel ezelőttig, 95 éves korában bekövetkezett haláláig. Tóth Lajos szerint a sikeres élet kulcsa a szeretet, mindenkit szeretni kell az embernek a környezetében, legyen az családtag, barát vagy munkatárs.