1100 éve Európában, 20 éve az Unióban

Kiállítás nyílt a Kápolna Galériában

2024. 10. 03., 20:33
Csütörtökön 17 órakor nyílt a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményi anyagából rendezett, 1100 ÉVE EURÓPÁBAN, 20 ÉVE AZ UNIÓBAN című kamarakiállítás a Kápolna Galéria emeleti előadóteremben. Az eseményen megnyitóbeszédet mondott dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke.
A galéria 16 képet tartalmaz

Dr. Fekete Gábor beszédében kiemelte, hogy a kiállítás témája nem szokványos, hiszen politikai vonatkozású. A 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Magyarország kiváló keramikusművészeitől válogattak műveket.

Beszélt a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió jelentőségéről, 47 éves múltjáról, külön kiemelve az alapító Probstner János nevét, aki nélkül ma nem mondhatnánk el, hogy Stúdiónk a világ öt vezető nemzetközi kerámiaközpontja között szerepel és a kreativitás katalizátoraként példaként szolgál más nemzetközi kerámiaközpontok számára.

Az „agyag kolostoraként” is emlegetett alkotóműhely 20 évnyi anyagából emelték ki az általuk legnívósabbnak ítélt műveket. Dr. Fekete Gábor elmondta, hogy a stúdió vezetője, Sütő Erika szándéka, hogy magas színvonalú, sokszínű és az átlag polgárt is megérintő kiállítást hozzon létre, sikeresen megvalósult.

Hangsúlyozta, hogy jól megválasztott a kiállítás perspektívája, hiszen a kiállításon szereplő országokkal közeli a történelmünk, sokszor vettünk hasonló rabigát magunkra.

A képviselő párhuzamot vont a kiállított alkotások és az Európai Unió között, ahol az alkotásokhoz hasonlóan különböző nyelvek, szokások, kultúrák vannak jelen, de közös bennük, hogy minden nemzet szeretné a figyelmet – jó értelemben – magára vonni. A kiállítás után izgalmas látványégetésre várták az udvaron egybegyűlteket, ahol az obvara-égetés keleti eredetű technikájával ismerkedhettek.