120 éves álom vált valóra a Cifrapalotában

2024. 05. 25., 17:41
Igazi örömünnep volt szombaton délelőtt a Cifrapalotában. Ezek a képek mind beszélnek címmel nyílt meg a Kecskeméti Katona József Múzeum új képzőművészeti állandó kiállítása a második emeleten, és most adták át a Cifrapalota infrastrukturális fejlesztését is. Mintegy 96 millió forintos állami forrásból egy speciális lift épült a műemléki épületbe, így mostantól mozgáskorlátozottak is látogathatják az emeleti kiállítótermeket.
Fotó: Csonka Tímea
A galéria 22 képet tartalmaz

A Novum Kamarezenekar műsorával kezdődött a kiállításmegnyitó és az infrastrukturális fejlesztés átadó ünnepsége a Cifrapalota pávás termében. Szabóné Bognár Anikó, a múzeum igazgatóhelyettese bevezetőjében elmondta, hogy új állandó kiállításuk és a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégium támogatásával és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szakmai koordinálásával valósulhatott meg.

Hosszas tervezés után sikerült megoldást találni arra, hogyan építhető lift a műemléki épületbe. Végül a húzott karú lépcső orsóterébe kerülhetett a három személyes felvonó, amely tökéletesen illik a Cifrapalota stílusához. Az állandó kiállítás 2. emeleti helyszínén megvalósult a légkondicionálás, de megújult a parketta, és a falak javítása, festése is megtörténhetett a 96 milliós támogatásnak köszönhetően.

– Olyan fejlesztés történt, amely hosszú évtizedekre határozza meg Kecskemét egyik emblematikus épületét. Túlzás nélkül mondhatom, hogy 120 éves álom vált most valóra – fogalmazott dr. Rosta Szabolcs, a múzeum igazgatója. Beszédében felidézte, amikor 2015 július 1-jén a Beszélő köntös kiállítás megnyitóján egy mozgássérült vendég szerette volna megnézni a tárlatot.

– A földszintre még nagy nehezen fel tudtam vinni a kerekesszéket, de amikor kiderült, hogy az első emeleten folytatódik a tárlat, ő nagyon elszomorodott, én pedig elszégyelltem magamat. Úgy gondolom, ez a mai nap talán feloldozása ennek a történetnek is – zárta beszédét a múzeum igazgatója. Rosta Szabolcs köszönetet mondott a döntéshozóknak, és minden kollégájának, kiemelten Szabóné Bognár Anikónak, aki koordinálta a fejlesztést.

A fenntartó önkormányzat nevében Jánosi István képviselő és tanácsnok gratulált a beruházáshoz. – Ez a nap különleges mérföldkő a város és a múzeum életében is, hiszen korszerű és élményszerű kiállítással gazdagodott Kecskemét kulturális kínálata, ami az egész család számára izgalmas, ugyanakkor az esélyegyenlőség is megvalósult a lift kialakításával – hangsúlyozta Jánosi István, majd hozzátette: minden kecskeméti büszke lehet arra, amit a Cifrapalota falai közt őriznek, és most már modern köntösben mutathatják be.

A kiállítást Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg. Mint elmondta, a Géniusz program keretében összesen 3,5 milliárd forinttal támogatták a múzeumok fejlesztéseit, ezzel segítve az intézmények modernizálását.

– Kecskemét városa hazánk egyik kulturális fellegvára, és ez a város ma új fényben kapja vissza gazdag örökségének egy becses darabját. Mától a csodás Cifrapalotában méltó és inspiráló körülmények között ad találkozót egymásnak a képzőművészet, a szülőföld szeretete, a történelem, a hagyománytisztelet és az innováció – emelte ki az államtitkár.  

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a kiállítás kurátora a képzőművészeti gyűjtemény történetébe és az új kiállítás megrendezésének módszertanába, érdekességeibe avatta be a vendégeket. Azt is elárulta, hogy egy 80 oldalas kiállításvezető is készült az új állandó kiállításhoz, több mint 120 mű színes reprodukciójával, melynek hamarosan elkészül az angol nyelvű változata, illetve kapható lesz múzeumpedagógiai kiadvány is.

Az új képzőművészeti állandó kiállítás 308 négyzetméternyi alapterületén összesen 138 műalkotás, ezen belül 114 festmény, 15 iparművészeti tárgy, 8 folyamatosan cserélődő grafika és 1 szobor került a látogatók elé. Mivel ez csak töredéke a legnagyobb magyarországi képzőművészeti gyűjteményének, törekedtek arra, hogy a falfelületeket a lehető legtöbb eredeti alkotás kapjon helyet.

A kiállítás hat egymás után bejárható tematikai egységből áll:

  • A Kecskeméti Művésztelep első korszaka (1909–1919)
  • Farkas István (1877–1944) életműve
  • Tóth Menyhért (1904–1980) életműve
  • Mednyánszky László (1852–1919) életműve
  • Nagy István (1873–1937) művészete
  • Magyar művészet a 20. század első felében

A legnagyobb alapterületű első egységben helyezték el a – Kecskemét „Aranykorát” felidézendő – „kávéházi sarkot”, és az interaktív érintőképernyős asztallal ellátott múzeumpedagógiai foglalkoztatót. Mindemellett multi-touch képernyős fal és QR kódok segítik a látogatókat, így valóban európai szintű kiállítótér születhetett a Cifrapalotában.

Kitárta kapuit a Cifrapalota

A hétvégén kinyitja a kapuit a Cifrapalota, ingyenes belépéssel és színes programokkal várják a látogatókat. Íme a vasárnapi program:
14:30- Zenével a kiállításban - A kecskeméti zeneiskola tanárainak közreműködésével
15:00- ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a kiállítás kurátora beszélget Balanyi Károly zománcművésszel
15:30- Zenével a kiállításban- A kecskeméti zeneiskola tanáraival