1400 alkotás érkezett az ünnepi rajzversenyre

2024. 03. 15., 16:08
A hagyományok szerint március 15-én adták át az Alapítvány a ’48-as Hősökért, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya rajzpályázatának díjait. Idén 1400 alkotás érkezett a pályázati felhívásra, ezek közül mintegy százat értékelt a zsűri különdíjjal és helyezésekkel.

Tehetségesnél tehetségesebb gyerekekkel és hozzátartozóikkal telt meg március 15-én a Cifrapalota pávás terme. A hagyományokhoz híven ma tartották ugyanis az ünnepi rajzpályázat eredményhirdetését. Idén 14. alkalommal hirdette meg az Alapítvány a 48-as Hősökért és a Kecskeméti Katona József Múzeum rajzpályázatát, amelybe három éve a Dunaszerdahelyi Csemadok is bekapcsolódott.

,,Március 15! Üdvözöllek téged, Dicső szép múltadba lelkem is betéved" – ez volt az idei pályázat mottója, amely nagyon sok gyereket és fiatalt szólított meg.  A felhívásra ugyanis mintegy 1400 pályamű érkezett. Ebből közel ötszázat a Felvidékről és Székelyföldről küldtek be a pályázatra. Összesen 112 település kapcsolódott be a versenybe – hangzott el az eredményhirdetésen.

Az ünnepség rövid műsorral és a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd dr. Rosta Szabolcs, a múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket. Meghatottan idézte fel azt a napot, amikor 14 évvel ezelőtt Máday Szabolcs ás Tárnok Tünde, az Alapítvány a '48-as hősökért kuratóriumi elnöke megkereste a pályázat ötletét. Az első eseményen résztvevő óvodásokból már egyetemisták lettek, és évről évre kiváló pedagógusok, lelkes szülők segítik a gyerekeket az alkotásban.

Dr. Rosta Szabolcs köszöntő szavai után következett a díjátadó. A mintegy 1400 beérkező alkotást korcsoportonként értékelték az óvodásoktól egészen a középiskolásokig. De átadtak két díjat speciális képességű kategóriában is. Dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő képviselte a városvezetést az eredményhirdetésen. Ő adta át korcsoportonként az első három helyezett díjait, ajándékait. Az esemény a Kossuth-nóta közös éneklésével zárult.