Újabb német beruházás érkezik Kecskemétre

2024. 03. 22., 14:50
A Schedl német autóipari vállalat 40 milliárd forintos beruházása nyomán 160 új munkahely jön létre Debrecenben és Kecskeméten – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Budapesten. A sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kiemelte: a beruházás újabb családoknak nyújt biztos megélhetést, Kecskemét stratégiai víziójában pedig továbbra is az ember, nem pedig a mesterséges intelligencia áll.

Újabb autóipari beruházással erősödik a magyar gazdaság, a magyar autóipar, ezen belül Kecskemét. A német tulajdonú Schedl Debrecen mellett Kecskeméten épít egy-egy gyárat. A 40 milliárd forintos beruházás nyomán új munkahelyek jönnek létre a két városban. – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma (pénteken) Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

– A német tulajdonban lévő SCHEDL úgy döntött, hogy a két prémium márka, a BMW és a Mercedes debreceni és kecskeméti gyárainak történő beszállítás érdekében Debrecenben és Kecskeméten is létrehoz egy -egy gyárat, összesen 40 milliárd forintos beruházással, melyhez a kormány 2 milliárd forint biztosít és első ütemben 160 új munkahely jön létre e két magyarországi városban. „
— hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A cég az újonnan létesített egységeiben kerék-összeszerelő és szekventáló tevékenységet fog folytatni a BMW, illetve a Mercedes-Benz Magyarországon gyártott autói számára 2025-től. Kecskeméten az építkezés elkezdődött, az év végére egy 15500 négyzetméteres gyár létesül.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Schedl beruházását bejelentõ sajtótájékoztatón a minisztériumban 2024. március 22-én. A német autóipari vállalat 40 milliárd forintos beruházása nyomán 160 új munkahely jön létre Debrecenben és Kecskeméten. MTI/Máthé Zoltán

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: Kecskemét stratégiai víziójában továbbra is az ember áll a középpontban. A városvezető üdvözölte az új beruházást.

– Külön öröm számunkra, hogy a német tőke elköteleződött Kecskemét mellett. Ebben erős Kecskemét, és örülünk, hogy számíthatunk továbbra is az együttműködésükre és megtalálták helyüket a városban. Kecskemét az infrastruktúra kialakítás mellett tudja azt a stabilitást, bizalmat nyújtani, amelyre abszolút számíthatnak ahhoz, hogy a legjobb, prémium terméket tudják előállítani és a legjobb beszállítójává váljanak az autóiparnak 
— fogalmazott Kecskemét polgármestere.

MTI/Máthé Zoltán

Kósa Lajos, Hajdú-Bihar vármegye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője a magyar gazdaság fejlődéséről beszélt. – Magyarország stabilan vezető országa az európai gazdaság növekedésének, képesek vagyunk olyan teljesítményre, mint évekkel ezelőtt, amikor Magyarország exportja meghaladta a török exportot. Megyünk előre ezen az úton - mondta Kósa Lajos. 

Vinzenz Graßl, a SCHEDL Group ügyvezető igazgatója elárulta: nagy terveik vannak Kecskeméten és Debrecenben is. Az építkezés már elkezdődött, a tervek szerint ebben az évben be is fejeződik. Az új gyárak stabil munkahelyeket teremtenek, és elsősorban magyar szakemberekre támaszkodnak majd.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a beruházás megerősíti a német beruházói közösség vezető szerepét Magyarországon. Hazánkban, a ma jelenlévő külföldi működő tőke 20 százaléka Németországhoz köthető, az általuk foglalkoztatott emberek száma pedig meghaladja a 300 ezret. A beruházás ismét egy jó bizonyítványt állít ki a magyar-német gazdasági kapcsolatokról.