Kecskeméten találkozott a bábszínházi szakma

2024. 06. 25., 15:42
16. alkalommal rendezték meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Talákozóját. Szombaton kezdődött a programsorozat, amelynek keretein belül több mint 40 előadás látható a városban öt plusz egy napon keresztül.
A galéria 24 képet tartalmaz

28 társulat, 34 színháztermi és 7 szabadtéri produkció. 16. alkalommal rendezik meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak találkozóját, amely szombattól szerdáig tart.

– Hihetetlenül jó a hangulat a találkozón, a szakma valamennyi fontos képviselője jelen van. A szakmai programok, az előadások megtekintése mellet és a szakmai megbeszéléseken túl nagy társasági élet is zajlik. Az egyik legnagyobb érdeme a rendezvénynek pedig az, hogy itt egy valós párbeszéd zajlik a jelenlévők között
— nyilatkozta nekünk az esemény negyedik napján Kiszely Ágnes, a szervező Ciróka Bábszínház igazgatója. 

A Ciróka Bábszínház legújabb előadását, a Tótékat mutatta be a fesztiválon Szikszai Rémusz rendezésében Fotó: Éder Vera

A találkozó más, mint a többi fesztivál. A fő különbség, hogy nem versenyjellegű, válogatás nélkül fogadja az előadásokat. Minden társulat maga választhatja ki, melyik produkcióját szeretné megmutatni a szakmabelieknek. A szervezők külön figyelmet fordítanak a pályakezdőkre és a friss szakmabeliekre is.

A SZFE bábszínész hallgatói nyitották meg a találkozót Erzsóka című vizsgaelőadásukkal Fotó: Éder Vera
– Kiemelten kezeljük  fiatalok jelenlétét, így most is vendégeink a Színház és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábszínházi rendező szakos hallgatói. A végzős bábszínész hallgatók mutatták be a megnyitó előadást, az Erzsóka című produkciót Fabók Mariann rendezte
— mondta Kuthy Ágnes, a Ciróka Bábszínház művészeti vezetője.

A helyszínek között szerepel többek között a Ciróka Bábszínház, a Katona József Nemzeti Színház Ruszt József Színpada, a Kelemen László Kamaraszínház és a Hírös Agóra színházterme is. A Tudomány és Művészetek Házában pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a MATE Rippl Rónai Művészeti intézet hallgatóinak kiállítása látható a fesztivál ideje alatt.

FOTÓK: Éder Vera