Alpesi kürtök is megszólaltak a Neumann Egyetem tanévnyitóján

2024. 09. 09., 16:53
Rekordszámú, csaknem 2 ezer elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait idén a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A hétfői ünnepi tanévnyitót megtisztelte jelenlétével Jean-François Paroz svájci nagykövet is, aki Svájc titkai címmel tartott előadást a nagyelőadót megtöltő gólyáknak.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 58 képet tartalmaz

A 2024/25-ös tanév ünnepélyes megnyitóján csordulásig megtelt a CAMPUS nagyelőadója.

A GAMF Műszaki és Informatikai Karon 1269, a Gazdaságtudományi Karon 472, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon pedig 254 hallgató lett a kecskeméti egyetem új polgára.

Szépen halad előre az egyetem nemzetköziesítése, egyre több a külföldi hallgató – jegyezte meg dr. Fülöp Tamás rektor a tanévnyitót megelőző sajtótájékoztatón, ahol arról is beszámolt, hogy jó halad az egyetem melletti kollégiumok építése, így hamarosan tovább bővülhet az egyetemi városrész. Új szakként indul be a turizmus és vendéglátás. A rektor kiemelte továbbá, hogy a GAMF ebben a tanévben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, melyről októberben emlékeznek majd meg programokkal.

A három dékán (b-j): dr. Kárpáti József, a Gazdaságtudományi Kar, dr. Palkovics András, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, és dr. Kovács Lóránt, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja

Az ünnepélyes tanévnyitón az elsőéveseket a rektor köszöntötte. Arra buzdította a fiatalokat, hogy a tanulás mellett használják ki egyetemi éveiket szórakozásra, sportolásra is, csatlakozzanak az egyetemi szervezetekhez, éljenek a külföldi ösztöndíjak lehetőségével, és nem utolsó sorban ismerjék meg Kecskemét városát.

A városvezetés nevében dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, a Közgyűlés Értékmegőrzési Bizottságának elnöke mondott köszöntőt, melyben hangsúlyozta, hogy a Neumann hallgatói Magyarország egyik legmodernebb campusán folytathatják tanulmányaikat egy olyan egyetemen, mely az alkalmazott tudományok terén az ország élvonalához tartozik.

A tanévnyitót megtisztelte jelenlétével Jean-François Paroz svájci nagykövet is, aki igazi svájci hangulatot hozott az egyetemre. Három alpesi kürtös zenéje mellett egy zászlóforgató tudományát is megcsodálhatták a gólyák.

A Neumann János Egyetem tanévnyitóján az alpesi kürtök is megszólaltak! Az eseményt megtiszelte jelenlétével a svájci nagykövet, aki előadást is tartott a fiataloknak Svájc titkai címmel.

Közzétette: Hiros.hu – 2024. szeptember 9., hétfő

Jean-François Paroz és Jasmina Opardija tudományos tanácsadó izgalmas előadás keretében mutatták be Svájc kulturális és gazdasági innovációit a Svájc titkai című előadásban.

A tanévnyitón dr. Pintér István, a Neumann János Egyetem nyugalmazott oktatója a magyar felsőoktatás napja alkalmából Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerést vehetett át dr. Fülöp Tamás rektortól. Az elismerésben Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter részesítette.

Az ünnepélyes tanévnyitót megelőző sajtótájékoztatón Jean-François Paroz kérdésünkre kiemelte, hogy Kecskeméten és környékén már jelenleg is erős jelenléttel bírnak svájci cégek, és további fejlődési potenciál rejlik még a régióban. Ami a felsőoktatási együttműködést illeti, jelenleg a műszaki területen folynak közös programok, a további fejlődésre pedig a gasztronómia, vendéglátás, turizmus területén lehet elsősorban potenciál – mondta a nagykövet, aki dr. Fülöp Tamás rektorral már egyeztetett is a témában.

A Neumann rektora elmondta, hogy több mint tízéves együttműködés áll fenn egy baseli egyetem és a GAMF között, melynek keretében jelenleg éppen 15 svájci diák vesz részt képzésen Kecskeméten.

Dr. Fülöp Tamás hozzátette: a Kecskeméten és környékén működő svájci tulajdonú cégekkel szoros kapcsolatokat ápolnak mint duális képzési partnerekkel. Ezek a cégek kiváló gyakorlati képzési lehetőséget kínálnak a kecskeméti hallgatóknak – emelte ki.

Hétfőtől egészen szombatig Svájci Napokat tartanak Kecskeméten, melynek keretében Svájci-Magyar Üzleti Fórumot rendeznek, szombaton pedig Svájci Piknik várja az érdeklődőket a Phoenix Mecano parkolója területén. Az alpesi kürtösök a Művészetek Főutcája rendezvényén is fellépnek a hétvégén.

A Neumann Egyetem aulájában hétfőtől szerdáig Svájci Pavilon várja a diákokat. Az aulában kiállítóként megjelentek a programsorozathoz és az egyetemhez kapcsolódó partnercégek, valamint az intézmény jelentősebb szervezeti egységei is.

Kapcsolódó cikk