Hazai és székely ízek, dallamok a Székely-Magyar Nótanapon

2024. 09. 15., 14:44
Hagyományőrző Székely-Magyar Nótanapot szervezett szombaton a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület. A volt Hírös Lovardában nem csupán a magyar nemzetet összekötő dalok voltak főszerepben, hanem a székely és a hazai ízek is.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 34 képet tartalmaz

Székely-magyar nóták csendültek fel egymás után szombaton a volt Hírös Lovardában. A Székely-Magyar Nótanap résztvevői bebizonyították, hogy a zene iránti szeretet is összekapcsolja a magyar nemzetet, mivel a szeretet a közös nyelvünk.

Egy a gyökerünk. Én azt gondolom, hogy a magyar nyelv, a magyar identitás összeköt minket, hiába élnek országhatáron kívül, egy nemzet vagyunk. Nagyon fontos, hogy a gyökereinket ne szégyelljük, hanem erősítsük azokat. És bízom abban, hogy ezzel példát tudunk adni a fiataloknak.
— nyilatkozta Lévai Jánosné önkormányzati képviselő.

A Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület már évek óta megszervezi a Székely-Magyar Találkozót. A tagok évente többször találkoznak székely barátaikkal hol Erdélyben, hol Magyarországon.

A célja az, hogy az eddig is szorosan működő barátságot tovább erősítsük. Most már mondhatom azt, hogy hazajönnek, amikor pedig mi megyünk, akkor hazamegyünk. Ez már több, mint egy barátság, ez már testvéri szeretet és tisztelet. Ezt akarjuk erősíteni, és a magyar nótát megörökíteni
— fogalmazott Kovács János, a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület elnöke.

Még egy ilyen nép nincs, mint a magyar: megkötés nélkül, összeölelkezve nótázik bánatában és örömében is.

Az emberek többsége nem kecskeméti. A főzők Tevelről érkeztek, itt van nálunk a Teveli Székelykör. Vannak Szekszárdról is főzőink, az egyik tagjuk énekelni is fog. Érkeztek még Csíkszereda mellől, Csíkrákosról, a csíki párunk itt van. Természetesen a mi egyik tagunk is főz, aki kaskantyúi ugyan, de a kecskeméti nótásoknak a tagja
— mondta Ország Ilona, a Székely-Magyar Nótanap szervezője.

A nótanapot a gasztronómiával is egybekötötték, a székely és a hazai konyha ízei domináltak szombaton. A főzés-sütés közben közös nótázásra került sor a sátraknál, melyet az Erdélyből érkezett Orbán Csaba kísért harmonikával. Délután pedig nótaműsort tartottak cigányzenei kísérettel, ahol többek között fellépett Kovács János, Fekete Zoltán, Balázs Anikó, Regián Melinda és Dobos Zsolt, Balázs Lajos, S. Nagy Marika, Mészáros T. Piroska, Turú Gyula és Suba Sári. Zenével kísért Horváth Zoltán prímás és zeneara. A birkát Balázs Lajos ajánlotta fel, és Mészáros József főzte meg.