Húszéves a Családok Átmeneti Otthona

2024. 09. 16., 13:31
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthona. Az Otthon 2004-ben nyitotta meg kapuit, azóta nyújt menedéket az otthon nélkül maradtaknak, vagy éppen az erőszak elől menekülteknek. Jelenleg 21 fő lakja, ebből 13 gyermek.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 14 képet tartalmaz

2004-ben nyitotta meg kapuit és adott menedéket először az otthontalanná vált családoknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthona. Jelenleg 21 fő számára biztosítanak hajlékot, ebből 13 gyermek.

Húsz évvel ezelőtt is hasonló volt a helyzet és a célunk alapjaiban véve ugyanaz: otthont adni az otthontalan családoknak és újabb esélyt arra, hogy teljes életet tudjanak élni, önállóan tudják vezetni saját életüket. Ma sincs ez másként, 21 férőhelyen működik a családok átmeneti otthona, amely húsz évvel ezelőtt is 21 férőhellyel működött.
—  nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának ügyvezetője.







Húsz évvel ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a város önkormányzatával együttműködésben indította el az otthont mint gyermekjóléti szolgáltatást itt Kecskeméten. Engert Jakabné alpolgármester ünnepi beszédében kifejtette, milyen fontos szerepe van a szeretetszolgálatnak.

Itt egy olyan biztonságos, segítő környezetet találhatnak a szülők, az anyák, hogy akár egy életvezetési program keretében a munkaerőpiacra való megjelenéssel felkészítik őket arra, hogy egy bizonyos idő után lelkileg, fizikailag megerősödve a család együtt tudjon maradni. Azt gondolom, hogy rendkívül fontos szempont, hogy a gyerekek nem kerülnek más szülői felügyelet alá
— hangsúlyozta Engert Jakabné alpolgármester.

Dr. Mák Kornél kiemelte, hogy a vármegyében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat látja el legmarkánsabban ezt a feladatot.

Van, aki fél évig, van aki meghosszabbítva él ezzel a lehetőséggel, de mindig vannak olyan családok, amelyek egyedül maradnak. Mikor édesanyák maradnak egyedül, esetleg fizikális, verbális erőszak történik a családban és segítségre van szükség. Ez a lehetőség nagyon nagy segítséget jelent nekik, a megye részéről is csak hálásak tudunk lenni.
— mondta a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke.

Rigóné Kiss Éva elnöki tanácsadó, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának vezetője az ünnepségen visszaidézte az elmúlt húsz év emlékeit, nehézségeit és sikereit. Az ideérkező családoknak egy év áll rendelkezésükre, hogy új életet kezdjenek. Dr. Rigó Orsolya köszönetet mondott az összes alapítónak, valamint Szakolczai Krisztinának, aki már húsz éve dolgozik a Családok Átmeneti Otthonában. Az ünnepségen az általa készített kisfilmet tekintették meg visszaidézve az elmúlt éveket, s ezen túl megtekintettek egy kiállítást is, amelyet fiatal gondozottjaik készítettek.

Végezetül dr. Jenei Gábor atya tartott szentmisét, majd szeretetvendégséggel zárult az ünnepség.