Átadták a Kodály Intézet felújított főépületét

2024. 09. 27., 15:05
Ünnepélyes keretek közt átadták pénteken a kecskeméti Kodály Intézet felújított főépületét. A Modern Városok Program keretében 2018-ban megkezdődött átfogó felújítás révén 5-ről 19-re nőtt a használható tantermek száma, és modernizálták az épületet a 21. század elvárásainak megfelelően.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 45 képet tartalmaz

Az esemény a Kodály Intézet udvarának emblematikus hársfája alatt vette kezdetét az intézet Juhász Bence vezette kórusának fellépésével.

A Kodály-művekből álló rövid műsor után a díszterembe – az egykori ferences kolostor refektóriumába, étkezőjébe – vonultak a vendégek, a terembe a gyönyörű 18. századi ajtón át belépve.

Rajk Judit, a Kodály Intézet igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, tolmácsolva Kodály Zoltánné Péczely Sarolta üdvözletét.

Rajk Judit, a Kodály Intézet igazgatója

Az ezt követő köszöntők, beszédek mindegyikében kiemelték a Kodály Intézet felújításának korszakalkotó jelentőségét, az intézetben folyó oktató munka hazai és nemzetközi hatósugarát, az intézmény Kecskemét oktatási-tudományos-művészeti életében betöltött pótolhatatlan szerepét.

Elsőként dr. Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektori feladatok ellátásával is megbízott oktatási rektorhelyettese mondott köszöntőt, melyben felidézte, hogy

az 1975-ben megnyílt Kodály Intézet csaknem öt évtizedes története során közel 60 ország mintegy 2.000 hallgatója tanult az épület falai között, továbbá közel 5.000 tanuló vett részt az intézet által szervezett nyári szemináriumokon.
Dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes

A Kodály Intézet 2005-ben csatlakozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, azóta az intézmény önálló szervezeti egységeként működik.

Dr. Kutnyánszky Csaba köszönetet mondott a kormánynak, Kecskemét városának és polgármesterének, a felújítást tervező Mányi István Ybl-díjas építésznek, valamint a kivitelező Horváth Építőmester Zrt.-nek.

Nyul Zoltán helyettes államtitkár

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára Kecskemét fejlődését méltatva úgy fogalmazott, "első érzésem, hogy jó ide jönni". Kiemelte a "hibátlan együttműködést" a Kodály Intézet felújítása során, és kifejtette a funkcionalitás, az üzemeltethetőség és a gazdaságosság szempontjait.

Csaba Gábor helyettes államtitkár

Köszöntőt mondott a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Csaba Gábor is, hangsúlyozva, hogy a kodályi életmű nemzetközi bemutatása, terjesztése jelentősen erősíti Magyarország presztízsét szerte a világban, a Kodály Intézet pedig a legmagasabb színvonalon járul ehhez hozzá immár közel fél évszázada.

"Tisztelt értékőrzők és értékteremtők!" – Szemereyné Pataki Klaudia így szólította meg a Kodály Intézet dísztermében egybegyűlteket. Kecskemét polgármestere emlékeztetett arra, hogy városunk olyan kiemelt műemléki felújításokhoz vette igénybe a Modern Városok Program támogatását, mint a lechneri Városháza, a Monarchia-korabeli Rudolf-laktanya és a 18. században épült ferences kolostor, mely a Kodály Intézet otthona 1975 óta.

Szemereyné Pataki Klaudia arról is beszélt, hogy a felújítás jelentős régészeti eredményeket is hozott. A Katona József Múzeum régészeti az intézet épülete alatt feltártak ugyanis egy Árpád-kori lakóházat, mely Kecskemét régmúltjáról árul el fontos részleteket.

A polgármester a kodályi Legyen a zene mindenkié! mottó kapcsán rövid statisztikát közölt a városban napi szinten zenével foglalkozó gyermekek, felnőttek számáról. Mint mondta, az általános és középiskolai szintet is figyelembe véve közel 2.000 diák zenél, énekel minden nap, emellett 41 kórus működik jelenleg Kecskeméten, ami húszas átlaggal számolva mintegy 800 rendszeresen éneklő embert jelent. Pedagógusként 150-200 személy segíti a zenei képzést a hírös városban.

Szemereyné Pataki Klaudia külön köszönetet mondott Vigh Andreának, a Zeneakadémia volt rektorának, valamint Rajk Juditnak, a Kodály Intézet igazgatójának a felújítás során végzett munkájukért és együttműködésükért.

Zárásképpen a polgármester ígéretet tett arra, hogy a következő öt évben is "élharcosa lesz" a Kodály Intézet további részeit érintő felújításnak és bővítésnek.

Erdei Péter és Rajk Judit

Rajk Judit igazgató kiemelte és megköszönte Erdei Péter, a Kodály Intézet első igazgatója elévülhetetlen munkáját az intézmény felvirágoztatásában és évtizedes sikereiben. A mostani felújítás Nemes László Norbert igazgatósága alatt kezdődött el, és öt évig ő koordinálta a munkálatokat – emelte ki Rajk Judit, hozzátéve, hogy sajnos a volt igazgató ma nem tudott jelen lenni az átadáson.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester emlékérmet vehetett át, akárcsak Vigh Andrea, a Zeneakadémia korábbi rektora (balról)

A Zeneakadémia részéről Vigh Andrea rektorsága idején indult el a fejlesztés, aki Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel együttműködve nagyon sokat tett a sikeres befejezésért. Ők ketten egyedi emlékérmet vehettek át Rajk Judittól, melynek egyik oldalán Kodály portréja, másikon az intézet jellegzetes bejárata látható a híddal.

Rajk Judit ugyancsak megköszönte a tervező Mányi István építész és a kivitelező Horváth Építőmester Zrt. munkáját – utóbbi nevében dr. Kovács András igazgatótanácsi elnök fogadta a köszönetet.

Mányi István építész, dr. Kovács András, a Horváth Építőmester Zrt. igazgatótanácsi elnöke és Rajk Judit, a Kodály Intézet igazgatója

Végül köszönetet mondott a Kodály Intézet munkatársainak, kiemelten dr. Kéri Laura Zita igazgatóhelyettesnek.

Rajk Judit elmondta, hogy idei, jubileumi 50. tanévüket szeptember 29-én, vasárnap nyitják meg 17 ország 53 diákjával.

Az új tanév eseményei közül kiemelte a 2025 nyarán tartandó Nemzetközi Kodály Szimpóziumot, melyre mintegy 300 résztvevőt várnak. A 2025-ös évben ünneplik 50 éves fennállásukat, karöltve a 150 éve alapított Zeneakadémiával.

Az ünnepség zárásaképpen a 20 éves kínai tehetség, Yuming Zhu előadásában hallhattuk Kodály két rövid zongoraművét.