Isten szalmaszálán – Buda Ferenc felolvasóestje a Katona József Könyvtárban

2024. 10. 02., 14:58
Október elsején hosszabb idő óta először találkozott olvasóközönségével Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze a Katona József Könyvtár nagytermében.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 19 képet tartalmaz

Az idei Országos Könyvtári Napok első napján Isten szalmaszálán címmel felolvasó estet szervezett a Katona József Könyvtár és a Forrás szerkesztősége a  88 éves Buda Ferenc Kossuth-díjas, Príma Primissima díjas költő, a Nemzet művésze műveiből. Buda Ferenc eredetileg legidősebb fiával, a Tinódi-díjas énekmondó Buda Ádámmal léptek volna fel közösen, de egy betegség Buda Ádámot megakadályozta abban, hogy részt vegyen az este.

Buda Ferenc így hát magára vállalta a teljes estet, és csaknem másfél órán át sikeresen lekötötte hallgatósága figyelmét korábbi, már kötetben megjelent, és még kéziratban lévő, megjelenés előtt álló műveivel, illetve olyan rövid szösszenetekkel, amelyek a legutóbbi időben születtek és születnek.

Buda Ferenc azon kevés költők egyike, aki rendkívüli erővel és hitelességgel  képes tolmácsolni a saját verseit. Ráadásul szeret is verset mondani, a közönségével való találkozás mindig új energiákat szabadít fel benne. A könyvtárak szerepét különösen fontosnak tartja a költészet és a költők szempontjából egyaránt.

Mindig jó ide eljönni, ebbe a könyvtárba. Szerintem ma Magyarországon a könyvtárak őrzik leginkább a költészetet. Meg hellyel-közzel a költőket is
— mondta el Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze.

Buda Ferenc költészetének hívei ezúttal is megtöltötték a könyvtár előadótermét. Füzi László, aki szerkesztőségi társként 1982, főszerkesztőként 1989 óta dolgozik együtt a Forrásnál Buda Ferenccel, a lap főmunkatársával, a költő szerepét központi fontosságúnak gondolja a folyóirat életében.

Feri egyfajta viszonyítási alap minőségben, emberségben, magatartásban. Nekünk nagyon fontos, hogy adja a verseit, hogy jön a szerkesztőségbe, – sajnos, mostmár egyre ritkábban – és ő is számos alkalommal mondta el, hogy számára a legfontosabb közösséget a Forrás szerkesztősége jelenti
— tette hozzá Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője.

Buda Ferenc november elején betölti 88. életévét. Tegnap délután felesége, Márta asszony társaságában kereste fel a könyvtárat és a szerkesztőséget, de nem búcsúzkodni jött. Bizakodunk benne, hogy még hosszú időn át élvezhetjük költészetét –  semmihez sem fogható, személyes tolmácsolásában.