A 70 éves Ambrus Lajos kiállítása a Hírös Agórában

2023. 02. 09., 20:10
Ambrus Lajos megyei príma díjas festőművésznek nyílt kiállítása ma (csütörtök) délután a Hírös Agorában. A tárlatot dr. Feledy Balázs művészeti író ajánlotta a közönségnek.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 44 képet tartalmaz

A Ballószögön élő Ambrus Lajos ötéves ciklusonként rendez kiállítást Kecskeméten. A 60. születésnapját köszöntő tárlat a művelődési központban volt, a 65. a Liberté Kávéházban, és az újabb kerek évfordulóra válogatott anyag ismét az Agora földszinti kiállítótermében látható. A vernisszázson Ambrus Lajos unokahúga, a jazz-énekes Jármai Edit lépett fel, zongorán Juhász Attila, az ismert jazz-zongorista kísérte. A tárlatot  Feledy Balázs művészeti író, a művész munkásságának avatott ismerője ajánlotta a közönségnek.

Ambrus Lajos pályája során szívesen és sokszor használta az olajtechnikát és a  templomfestések során a murális eljárások közül a szekkót , de ezek helyett  jubileumi tárlatára ezúttal több mint félszáz akvarellt állított ki a paravánokon.  Noha a vízfestéket sokan lebecsülik, valójában az egyik legnehezebb festői technika, amely nagyfokú mesterségbeli tudást és magabiztosságot feltételez az alkotótól. Ambrus előszeretettel festi azokat a tájakat, ahol megfordul. 

Kedvelt témái a vitorlások, a tengeröblök, elsősorban az Adriai tenger partvidéke. Művei közül számos kép ihletője a Hvar szigetén található Jelsza városa. A képek egy jelentős része a határokon kívül született. A művész előszeretettel  dolgozik Olaszországban és Franciaországban. Ezen a tárlaton láthatunk az ausztriai Wörth-i tónál, Horvátországban és Erdélyben készült képeket is. Az 54 kiállított mű között van néhány csendélet és egy-két vadászati témájú alkotás is.

Ambrus Lajos változatlan elkötelezettséggel fest 70 évesen is. A tanítást egyelőre a fűtetlen művelődési házak miatt kénytelen szüneteltetni, de érdeklődése a hivatása iránt nem csökkent az idő előrehaladtával.  A művésszel és a tárlatot megnyitó Feledíy Balázzsal készített interjúinkat a jövő keddi Múzsa magazinban láthatják.