A bányais robotika csapat ismét a nemzetközi mezőnyben versenyez

2023. 07. 07., 09:32
Június 29-30-án rendezték meg Győrben a World Robot Olympiad nemzetközi kutatási és robotika verseny országos döntőjét. A tét a nemzetközi fordulóba történő kijutás volt. A nemzeti döntő kategóriagyőztes csapatai kvalifikálhatták magukat a dániai vagy panamai világdöntőkre. A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium háromfős csapata - Forgó Olivér, Kakuszi Bence és Tóth Hanga Katalin - a Future Innovators kategória senior korcsoportjában első helyezést ért el, így Magyarországot képviselheti a 2023. szeptember 21-24. között megrendezésre kerülő WRO Friendship Invitational Tournament versenyen a dániai Odense városában - tudatta szerkesztőségünkkel Kiss Róbert, a Bányai matematika-kémia-informatika szakos mestertanára, a csapat felkészítője.

A World Robot Olympiad világszervezetnek több mint 80 tagországa van, ahol megrendezik a versenyt. A 80 ország legjobb csapatai mérik össze tudásukat a világdöntőkön.

A Future Innovators kategóriában az adott év témájával kapcsolatos kutatást kell végezni, amelyhez egy működő modellt is épít a csapat. A kutatást és a modellt a versenyen szakmai zsűrinek kell bemutatni és megvédeni. A verseny nyelve már a hazai döntőn is angol.

A zsűri felkészüléséhez minden csapat előzetesen elkészít egy 90 másodperces videót és egy max. 20 oldalas tanulmányt, amelyben bemutatja a kutatás hátterét, a megoldandó problémát és a létrehozott, működő, robotika megoldásokat tartalmazó modellt. A senior korosztály esetén már elvárás, hogy komoly elméleti számítások és programkódok támasszák alá a koncepció működését és megvalósíthatóságát.

A győztes csapat kutatási témája a Swarm Intelligence (rajintelligencia) témakörbe sorolható. Ezen a területen programozott robotok segítségével modellezik az állatvilágban működő robotrajok viselkedését. Pl. a hangyák, méhek, halrajok esetében figyelhető meg ilyen biológiai mintázat, ahol az egyedek viselkedésmintáiból egy összetett, problémamegoldásra képes raj viselkedésminta jön létre.

A csapat olyan területet választott, amelyre még nincs működő modell. Mini tengeralattjáró rajok térképezhetik fel a vízalatti területeket vagy mérhetik a víz különböző fizikai, kémiai összetevőit. Ez utóbbi vizsgálatoknak nagy szerepe lehet, mert a klímaváltozás és környezetszennyezés hatására a vízben oldott oxigén mennyisége lecsökken, ami pl. tömeges halpusztuláshoz vezethet (illetve már több helyen vezetett is). A kutatásban bemutatott robotrajok előre jelezhetik a vízben bekövetkezett változásokat. Természetesen a csapat által kitalált koncepció még csak modell alapján létezik, de az elméleti számítások és a működő modell alátámasztják a megvalósíthatóságot.

A csapat kutatásról készült videója (angol)

A csapat által írt tanulmány (angol)

A Bányai Júlia Gimnázium robotika csapatai már ötödik alkalommal jutottak ki a nemzetközi színtérre kutatásukkal:

  • 2015, Katar - 15. hely
  • 2017, Costa Rica - 13. hely
  • 2019, Dánia - 3. hely
  • 2021, online - 2. hely

Kapcsolódó cikk