"A civil kurázsi nálunk nem csak egy trendi fogalom"

120 szervezet a XVII. Civil Fórumon

2023. 04. 26., 12:52
A pandémia után a háború és menekültválság árnyékában is hatékonyan működött a civil háló, derült ki a Városi Civil Kerekasztal mai beszámolójából. 120 szervezet kapott meghívást a XVII. Civil Fórumra.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 21 képet tartalmaz

120 civil szervezet munkáját összegezték és köszönték meg XVII. Civil Fórumon ma (szerdán) délelőtt. A 2022-es év nem volt egyszerű a civil szervezetek számára. Azonban a krízishelyzetben a város számíthatott a civilek segítségére, nélkülük sokkal nehezebben lehetett volna leküzdeni a hirtelen jött problémákat, emelte ki köszöntő beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. 

– Szeretném megköszönni önöknek, hogy nap mint nap építik Kecskemétet. A civil kurázsi nálunk nem csak egy trendi fogalom, az összefogás nem csak egy politikai szlogen, hanem a mindennapok valósága, amely a mindennapjainkban egy biztonságot nyújt a közösségeink számára 
— hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia.

A polgármester kiemelte, a civil szervezetek számtalan formában járulnak hozzá Kecskemét felemelkedéséhez. A Városi Civil Kerekasztal 2007-es megalakulása óta bebizonyította: a civil összefogás városi szintű fokozata életképes, hasznos és tevékenységre sarkall.

A szervezet 2022-es beszámolóját Molnár Szilárd soros elnök ismertette. Mint elmondta, a sorozatos válsághelyzetek, – a pandémia, az orosz-ukrán háború, a menekültválság miatt – csak júniusban tudott tavaly összeülni a Civil Kerekasztal. Ettől függetlenül több mint 100 civil szervezet, 8 kerekasztallal tudta megkezdeni a munkát.

– Sikerült megrendezni a városközpontban egy nagyon jó hangulatú kulturális seregszemlét. 15 sátorban jelentek meg a civil szervezetek, illetve egy estébe nyúló színpadi műsort is össze tudtunk állítani.  Februárban pedig Civil Gálát rendeztünk, ami szintén egyfajta kulturális seregszemle volt - idézte fel Molnár Szilárd.

Új kerekasztalok is alakultak az elmúlt egy évben. Az innovációs kerekasztal mellett úgy tűnik újabb fontos cél 3 új kerekasztal kialakítása, így még több területen jelenhetnek majd meg a civilek munkájukkal koordináltan.