A fehér asztal a béke szigete, ezért lovagrendje is van – lovagjait pedig épp ma tüntették ki
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend az ismert séf, gasztronómiai szakember, az ország „Benke Laci bácsija” nevéhez fűződik, ő alapította 2005-ben. Majd’ három évvel ezelőtt bekövetkezett halálát követően Kecskemét ugyancsak nagy népszerűségnek örvendő szakembere, Garaczi János mesterszakács vette át a rend nagymesteri feladatait, s a régi és új Tanyacsárdák társtulajdonosaként rendszeresen felvállalja a szervezet ünnepségeinek megrendezését. Basky András, Lajosmizse polgármestere külön ki is emelte a nagymester és idén 50 éves vendéglőjének szerepét a térség fejlődésében, amiért – mint a rendezvényen hangot kapott –
A díjátadón először dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének alelnöke szólalt fel, aki méltatta a lovagrend által végzett érték- és minőségőrzést. – Mai világunk, mondják, az információ korában felgyorsult. Ugyanígy van ez az ételkészítésben, gondoljunk a gyorsétterem-láncokra, ahol az ételkészítés már nem művészet, hanem sablon – példálózott Mák Kornél. Hozzátette, ezzel szemben a minőség képviselete, egy-egy ritka recept elkészítése komoly értékőrzés, amihez hozzátartozik a szakma tisztelete, az elegancia és a méltóság is.
Mák Kornél, Basky András és Koczor Kálmán, a Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere után Garaczi János lépett a mikrofonhoz. A vendéglátó lovagrend nagymestere megemlékezett az alapító Benke Laci bácsiról és eddigi tevékenységéről. – Majdnem azt mondom, hogy nagykorúak lettünk, lassan a jubileumi 20 évhez is elérkezünk – fogalmazott. A Tanyacsárda 50 éves évfordulójával kapcsolatban saját tevékenységét annyiban foglalta össze, hogy
Beszédét a „fehér asztal” Benke Laci bácsi által meghirdetett küldetésével zárta. Mint mondta, „a fehér asztal a béke szigete, országok, népek sorsa dől el mellette; s annál nagyobb békesség, öröm nincs is, mint amikor a család a fehér asztal mellett összeül. (…) Ezért imádkozunk, hogy legyen béke, és a fehér asztal mellé mindig oda tudjunk ülni. A lovagrendünk is ezt hirdeti, és azok is ezért dolgoztak, akik ma a kitüntetést kapják...”
Kitüntetettek az ország minden részéből, a magyar gasztronómia szerteágazó területeiről:
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életműdíjában részesült: Bene Sándor, Ferenczi István és Venczel Gusztávné Vígh Maya.
Gasztronómia követe címet kapott: Kelemen Endre.
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkereszt Kitüntetést adományozott Ádám Péter, Csuta Zsolt, Györfi Bertalan, Havasi István, Kocsonya Kálmán (2022.) és Trunk János részére.
A lovagrend Nagy Aranykeresztjét érdemelte ki munkásságával Ambrus Levente, Bányai György, Hegyesné dr. Vecseri Beáta, Varjú Vilmos, Végh Endre.
Az először átadott Lukács István Emlékdíjat Maurer István vehette át.