A holland piac iránt érdeklődő vállalkozásoknak kedvezett az iparkamara eseménye

2024. 03. 27., 16:29
Holland–magyar üzleti fórum címmel szervezett tájékoztatóval egybekötött konzultációt a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szerda délelőtt. Az üzleti találkozón jelen volt a Holland Királyság Nagykövetségének magyarországi nagykövete és képviseltette magát a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara is.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 31 képet tartalmaz

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában megtartott fórumra előzetes regisztrációt követően várták a holland piac iránt érdeklődő, illetve a piacon már részt vevő vagy oda készülő vállalkozások képviselőit. Témái között szerepelt a fenntartható mobilitás a smart logisztikában, a körforgásos gazdaság, a klíma és energia, valamint a mezőgazdaság. A konzultáció fő célja az üzleti kapcsolatépítés volt.

- A magyar egy nyitott gazdaság, a Bács-Kiskun megyei is, a kecskeméti is az. Történelmileg is Kecskemét egy nyitott város és mindig szívesen fogadta azokat, akik ide alkotni és valamit létrehozni jöttek és együttműködtek. Hollandia is klasszikusan ilyen ország, és a méretei ellenére, ami nem túl nagy, de a világ egyik legsikeresebb kereskedő nemzete. Ez az, amit szerintem érdemes tanulmányozni, és lehetőleg minél többet eltanulnunk belőle
— mondta el Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Bács-Kiskun vármegyében mintegy 20 holland tulajdonosi érdekeltséggel működő cég van különböző területeken a gépipartól az élelmiszeriparon keresztül a logisztikáig. Nagyrészt ők a vármegye top100-as listájában is megtalálhatók, komoly gazdasági teljesítményű cégek. Közülük néhányan jelen voltak a fórumon, hiszen a kamara számára fontos, hogy velük is kapcsolatokat tudjanak építeni és a helyi kis-és középvállalkozások is megtalálják az utat hozzájuk.

- Jelen pillanatban 600 olyan aktív tevékenység folyik Magyarországon, mely holland érdekeltségű, ezek közül 23 Bács-Kiskun vármegyében. Hollandia a külföldi befektetők közül a 10. az országban. Világviszonylatban a 17. legnagyobb gazdasággal rendelkező ország vagyunk és a 4. helyen szerepelünk a legversenyképesebb gazdasággal bíró országok között - hangsúlyozta Désirée Bonis a Holland Királyság nagykövete.

Fontos adatként említette továbbá, hogy a két ország közötti export-import 13 billió EUR kereskedelmi értékű. Az aktuális holland-magyar fórum kapcsán a nagykövet asszony is kiemelte a kapcsolatépítés jelentőségét.

Az iparkamara arra törekszik, hogy az üzleti kapcsolatokból az itt működő cégeknek bevétele legyen, munkahelyeket teremtsenek és az adózásban is jelentkezzen mindez.