A hőségben 25 százalékkal nőtt a vízhasználat Kecskeméten

2024. 07. 09., 15:43
Huszonöt százalékkal nőtt a lakossági, az ipari és a közintézmények vízhasználata az előző héthez viszonyítva Kecskeméten. A meteorológiai előrejelzések szerint marad a hőség továbbra is, így a vízhasználat elérheti az 50 százalékos növekedést. A kecskeméti víztisztítómű és a víztermelő kutak kapacitása biztosítja az extrém vízigények kielégítését is, így a BÁCSVÍZ Zrt. nem számít arra, hogy általános vízkorlátozásra lenne majd szükség.
Ha marad ez a kánikula, akkor ez az arány valószínűleg növekedni fog, tehát akár a múlthét keddinél 50 százalékkal nagyobb vízigényre is szükség lesz majd a hétvégén. Ahhoz, hogy ezt biztosítsuk, megfelelő karban kell lenniük a víztisztító műveknek, a különböző műtárgyaknak, amelyek szerepet vállalnak abban, hogy a lakossági és nem lakossági vízigények kielégítésre kerüljenek
— mondta Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A 30 napos előrejelzés szerint hosszú, forró nyárra számíthatunk, ami nem kis feladatot ró a vízművek számára országszerte.

Nagyon szerencsések vagyunk itt Kecskeméten és környékén, hogy nálunk a víztisztítómű kapacitása, a víztermelő kutak kapacitása biztosítja az extrém vízigények kielégítését is, tehát nem számítunk arra, hogy általános vízkorlátozásra lenne szükség
— hangsúlyozta Kurdi Viktor.

A vezérigazgató hozzátette: előfordulhatnak csőtörések, váratlan üzemzavarok ezalatt az idő alatt, aminek következtében vízhiány keletkezhet, de a BÁCSVÍZ Zrt. igyekszik a munkaszervezést úgy megvalósítani, hogy ebből a felhasználók a lehető legkevesebbet érzékeljenek.