A KTV stúdiójában: Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum igazgatója

Február 22-ig jelentkezhetnek a diákok középfokú iskolákba

2023. 02. 04., 07:46
A leendő középiskolás diákok számára a januári központi vizsgák után a február 22. a következő fontos dátum. Eddig a napig továbbítják az általános iskolák a diákok tanulói és jelentkezési lapjait, ekkor történik meg maga a jelentkezés a középfokú iskolákba.

A központi felvételi vizsgák után a február 22.-e az a dátum, amelyre a legtöbb leendő középiskolás figyel. Eddig lehet feladni a középiskolába való továbbtanulási szándékot. Most kell eldönteni, hogy mely képzési területeket jelölik meg a felvételiző diákok. Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy egyszerre szereznek szakmát és érettségit. Kecskeméten egyre népszerűbb a szakképzés. Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum igazgatója a KTV Kiemelő című műsorában azt mondta:nagy előnyt jelenthet sok fiatal számára, ha egy szakma is van a kezében.

A képzési rendszer nagymértékben változott az előző évekhez képest. Nemcsak a szakmák nevei változtak, hanem a jelentkező diáknak elsőként az ágazathoz tartozó ismereteket közvetítő képzést kell tanulnia.

Kecskeméten a duális képzés is igen népszerű. A Kecskeméti Szakképzési Centrum rendszere arra épül, hogy a térség vállalkozóival a gazdasági élet szereplőivel együttműködve olyan szakembereket képezzenek, akiket itt helyben tudnak alkalmazni. A szakközépiskolákban a képzés nagy részében a vállalati szereplőknél gyakorolnak a tanulók, de a tömbösített képzések bevezetése révén a technikumokban is egyre több gyakorlati időt tölthetnek el a diákok, valós munkahelyi környezetben.  

A Kecskeméti Szakképzési Centrum szoros kapcsolatot ápol a Neumann János Egyetemmel, például az okleves technikusként végzett diákok többletpontokat kapnak, ami egyenes út akár az egyetemre. A szakember szerint a továbbtanulás előtt álló fiataloknak érdemes a szülők és szaktanárok, osztályfőnökök tanácsát kikérve dönteni arról, hol folytassák tovább tanulmányaikat.