A legnagyobb magyar tudósokról nyílt kiállítás a Katonában

2023. 05. 12., 15:45
Különleges tárlat nyílt pénteken délután a Katona József Gimnázium dísztermében. Két hétig itt lesz látható a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás, amelynek a kecskeméti volt a 61. helyszíne.
A galéria 20 képet tartalmaz

„Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címmel nyílt tudománytörténeti kiállítás pénteken délután a Katona József Gimnázium dísztermében. A megnyitó ünnepségen elsőként Csáki Tibor, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket és a diákokat. Mint elmondta, a tárlat anyagát látva még ő is rácsodálkozott, milyen sok találmányt köszönhetünk a magyar tudósoknak.
Gaál József alpolgármester is megtisztelte jelentlétével az eseményt. Köszöntő beszédében hangsúlyozta, lakosságarányosan Magyarország büszkélkedhet a legtöbb Nobel-díjassal. Gratulált a kiállítás létrehozóinak, és a diákok figyelmébe ajánlotta a Neumann János Egyetemet, amit egyik legnagyobb kutatónkról neveztek el.
Dr. Rigó Róbert történész, a Károli Gáspár Református Egyetem tudományos munkatársa a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás anyagából két személyt emelt ki és mutatott be tudósként és emberként egyaránt. Elsőként Richter Gedeon, a modern magyar gyógyszeripar megteremtőjének életét, pályaképét méltatta előadásában, majd a kevésbé ismert Bay Zoltán fizikusról mesélt a diákoknak. A kiállítást gondozó Fejér Szövetség képviseletében dr. Boór Ferenc elnök szólt a megnyitó ünnepségen. Mint elmondta, elsődleges céljuk, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben bemutassák a tudománytörténeti kiállítás anyagát minden érdeklődő számára. A tárlat – amit nagy érdeklődéssel fogadtak a fiatalok – két hétig látható a Katona József Gimnázium dísztermében.