A rendőrségi kordont kikerülve, utasokkal teli autóval menekült az embercsempész

KÖZLEMÉNY
2023. 05. 09., 08:34
A Kiskunhalasi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt egy lengyel férfival szemben, aki 800 euro fejében 7 illegális bevándorlót szállított a szerb-magyar határtól a személyautójában, amikor az autópályán az ellenőrzés elől menekülni kezdett, kikerülve a rendőrségi kordont és végül hosszas üldözés után az erdőben fogták el.

A vádirat szerint a lengyel férfi – az ügy vádlottja – egy hirdetésre jelentkezve 800 euró fizetségért vállalta, hogy a Szerbiából Magyarországra illegálisan átszökött bevándorlókat az ismeretlen megbízója utasításának megfelelően Németországba juttatja. A férfi ennek érdekében egy lengyel honosságú személyautót is kapott az ismeretlen férfitól, aki telefonon a találkozási pont koordinátáit is elküldte számára. Az embercsempész 2023. január 12-én reggel megjelent a felvevőpontot jelentő erdőben, ahol 7 külföldi határsértőt vett fel az egyébként legfeljebb négy utas szállítására alkalmas személygépkocsiba.

Az M5-ös autópályán haladtak, amikor az autópálya rendőrök ellenőrizni akarták az utasokkal teli járművet, ekkor azonban a vádlott – észlelve a jelzést – nagy sebességgel továbbhajtott. A menekülő jármű üldözésébe több rendőri egység is bekapcsolódott, ám az embercsempész még a kiskunfélegyházi csomópontnál evégett várakozó szolgálati járművet is kikerülve lehajtott az autópályáról és egy alsórendű úton száguldozott tovább. Ötfa közelében kiugrott a gépkocsiból és az erdőbe menekült, magára hagyva a járművet és az utasait. A rendőrök végül rövid üldözést követően elfogták az elkövetőt.

Az ügyészség a lengyel férfit az embercsempészés súlyosabban minősülő bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről kiutasítását indítványozza. A jelenleg is letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség