A székelyek büszkék kultúrájukra, gyökereikre

Harmadik alkalommal rendezték meg a Székely-Magyar Zenei Találkozót

2023. 05. 06., 20:39
Nótaszó töltötte meg szombat délután a Bajor Étterem rendezvénysátrát. Idén harmadik alkalommal szervezte meg a Székely-Magyar Zenei Találkozót a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület. A rendezvényre rengetegen érkeztek Erdélyből.
A galéria 36 képet tartalmaz

– Kecskemét számomra egy kedves, szép város, ahol mindent meg kell tennünk azért, hogy a magyar nóta megérje igazi tavaszát – mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Szilágyi Sándor nótaénekes, aki Csittszentivánról, Marosvásárhely mellől érkezett a hírös városba. A Dankó Pista-díjas művész kiemelte: napjainkban nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok is szeretik azt a magyar nótát, amely a nemzeti önazonosságunk része, amely a saját anyanyelvünk, amely szervesen beilleszkedik hagyományaink közé.

A nemzetnek nincs fizikai távolsága, a szellem és a lélek, a nyelv és a kultúra, a zene, a magyar nóta tiszta érzése kapcsol össze bennünket
— emelte ki Szilágyi Sándor.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő a Kecskeméti Médiacentrumnak elmondta: közeledik június 4-e, a nemzeti összetartozás napja, így most különösen ráirányul a figyelem a határon túli magyarok sorsára, a megmaradásukra, és ebben nekünk, anyaországiaknak óriási a felelősségünk.

Kecskemét testvérvárosa Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy, tehát ezer szállal kapcsolódunk városi és civil szervezetek, magánszemélyek szintjén is
— tette hozzá.

– Testvérek vagyunk. Sokat tanulok tőlük, és ők is tőlünk, megőrzik a régi hagyományainkat. Ez a rendezvény leginkább a barátságról szól – fogalmazott Kovács János, a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület elnöke. Kovács János arról is beszélt, hogy amikor Erdélyben jár, akkor rendre tapasztalja azt, hogy amikor ott egy székely kiáll a kapu elé és elkezd énekelni, akkor fél óra múlva már 150-en vannak ott és mulatnak, mindenféle ok nélkül.

Mert szeretnek mulatni, énekelni, jól érzik magukat. Nem foglalkoznak a politikával, felszabadultan énekelnek
— szögezte le a Dankó Pista-életműdíjas nótaénekes.

Lévainé Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok megnyitó beszédében elmondta: az erdélyi magyarok azt vallják, hogy Székelyföldön otthon vannak, Magyarországon pedig itthon.

Azt is vallják, hogy a Kárpát-medencében, vagy bárhol a világon, ahol magyarok élnek, ott is otthon vannak. Azokat az értékeket ápolják, amelyekben élnek, és ezeket a kincseket elhozták ma hozzánk, Kecskemétre
— mondta Lévainé Jánosné.

Kiemelte, hogy a székelyek sokunk véleménye szerint alapvetően jókedvű, viccet értő és továbbadó emberek, akik ápolják hagyományainkat, büszkék kultúrájukra, gyökereikre.