Advent harmadik vasárnapja az örömről szól

2022. 12. 11., 08:16
Advent harmadik vasárnapján, ezüstvasárnapon még közelebb kerülünk a várva várt csodához, amely december 24-én, szenteste vár minket. Az adventi koszorú harmadik gyertyája az örömet jelképezi, amivel a várakozás még inkább szeretetteltelibbé válhat. A hit és a remény mellett mostmár nemcsak az ünnepi készülődés hangulata, hanem az öröm is a lelkünkbe költözik. Ezen a napon is érdemes arra gondolnunk, mennyire lehetünk hálásak azért, amink van.

Az adventi időszak a várakozásról szól, amely hétről hétre növekszik a szívünkben és egyre jobban érezzük, hogy ez a néhány hét valami különlegeset nyújt számunkra.

A harmadik vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. E napon az Úr eljövetelének közeledtét ünnepeljük. Ez a vasárnap az örömé: Szűz Máriát dicsőítjük, aki megszülte a Fiút. Az örömvasárnap liturgikus színe a rózsaszín. A harmadik az egyetlen gyertya az adventi koszorún, amely nem lila. Most, amikor már három gyertya lángja lobban fel, arra a világosságra gondolhatunk, ami a pásztorokat is megvilágította. Eljött a világ világossága, és a sötétségből szabadulást hozott mindannyiunknak. Örömvasárnapnak is nevezik ezt a napot, hiszen ekkor már Jézus megszületésének – a fény, a szeretet eljövetelének közelségét ünnepeljük.

Érdemes azon elmélkednünk, mik a legfontosabb dolgok a számunkra, mi tesz minket igazán boldoggá. Megérezhetjük, honnan fakad boldogságunk, értékelhetünk, átértékelhetünk dolgokat, eseményeket, személyeket. Megérezhetjük, mi fontos és mi az, ami lényegtelen. Eszünkbe juthatnak a legkisebbek, a legelesettebbek.

A várakozás időszakának félidejéhez érkeztünk, karácsony ünnepe már hamarosan itt kopogtat ajtóinkon. Öltöztessük díszbe szívünket! Aranyosi Ervin: Advent – harmadik gyertya Advent, harmadik vasárnap örömgyertyát gyújtunk, rózsaszínre vált a lelkünk, nem nyomaszt a múltunk. Közeledik a karácsony, öröm gyúl lelkünkben, a szeretet és a hála vendég életünkben. Az Adventi várakozást még az is fokozza,hogy minden nap, a karácsonyt, még közelebb hozza. A szeretet ünnepére készül minden lélek.