Április 1-től új, kedvezőbb díjszabás a kecskeméti közösségi közlekedésben

2024. 04. 02., 17:48
Új, kedvezőbb díjszabás van érvényben a kecskeméti közösségi közlekedésben április elsejétől. Az általános havi bérlet ára 5000 forintra csökkent, a diákok és nyugdíjasok pedig 100 forintért válthatják meg azt. A Kecskemét Kártya felhasználói pedig további kedvezményekre számíthatnak.

100 forintért válthatnak bérletet a diákok és a nyugdíjasok Kecskeméten. A KeKo járataira az április 1-től érvényben lévő, új díjszabás értelmében a menetjegyárak változatlanok, azonban minden bérlettípus ára jelentősen csökkent.

Mind a tanuló, mind a nyugdíjas bérleteknek az egy hónapra jutó díjazását száz forintban állapította meg a közgyűlés, a dolgozóknak szánt egész árú bérletek díját pedig igazából 50 százalékkal csökkentette a testület  
— foglalta össze a változásokat Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője.

A dolgozói havi és 30 napos bérlet 5000 forintért érhető el, ugyanez Kecskemét Kártyával pedig 3500 forintért.

A diákbérletek árának tavaly márciusi redukálása 55 százalékos emelkedést eredményezett az eladásokban, ami egyértelműen jelezte, hogy a megfelelő színvonalú tömegközlekedésre igény van a városban és környékén. Így az idei mérséklés következtében az utasforgalom további növekedésére lehet számítani.

Abban bízunk, hogy a városban jelenlévő zsúfoltságot és személygépjármű-használatot tovább lehet csökkenteni. Hogyha nemcsak mi gondoljuk így, hanem azok is, akik az utasaink és akik – remélhetőleg egyre többen – az utasaink lesznek, akkor közösen tudunk tenni azért, hogy a város levegője frissebb legyen, és a közúthálózaton is minél nagyobb mértékben csökkenjen a zsúfoltság
— fogalmazott Hári Ernő.

A havi bérletek nemcsak a KeKo járatain érvényesek, hanem továbbra is felhasználhatóak a MÁV egyes menetrendszerinti járatain és regionális autóbuszokon is.

Továbbra is mindenkit buzdítunk arra, hogy ne csak a helyi számozott járatokkal utazzanak, hanem az utazástervezésük során – amelyre több, a honlapunkon is elérhető applikáció létezik már – nyugodtan számoljanak a vonattal, illetve a regionális autóbuszjáratokkal is
— magyarázta Hári Ernő.

Az utazóközönség már a második napon bővült, hiszen volt olyan kecskeméti diák, aki először utazott busszal az új bérleteknek köszönhetően.

– Sokkal több helyre el tudunk így jutni, főleg a fiatalság. Én nem sokat járok busszal, sőt ez volt az első buszozásom, így most már sokkal több helyre fogok elmenni, főleg, hogy itt a jó idő – mondta stábunknak Póczonyi Emma Zsófi.

– Én eddig is mindig jártam így busszal, de most már szerintem sokkal többet fogok, mert így szerintem olcsóbb és gazdaságosabb is – mondta egy másik diák, Mikó Sára.

Az elmúlt két nap tapasztalata alapján a legnépszerűbb bérlet a háromhavi diák, valamint a nyugdíjasbérletek eladása is jelentősen növekedett.