Asztalitenisz tábor a Spartacusban

2023. 07. 01., 14:10
A Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Térben a szünidőben sem halkul el a terem. A nyári asztalitenisz táborokban hetente 24-26 gyermek ismerkedhet meg a ping-pong ütéstechnikáival hazai és nemzetközi területen is tapasztalt edzők segítségével.
Fotó: Harkai György
A galéria 15 képet tartalmaz

Ezen a héten 26, az előző héten pedig 24 gyerek vett részt a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér és a Hírös Agóra közös asztalitenisz táborán. Nyáron napi szinten kapnak betekintést a táborozó kezdő vagy haladó játékosok a modern asztalitenisz világába. Hazai terepen és nemzetközileg is tapasztalt edzők foglalkoznak a gyerekekkel.

Megtanulják a különböző ütésfajtákat, állóképességet, kitartást, koncentrációt is javítják ezeken az edzéseken, a szabadfoglalkozásokon társasjátékozhatnak, amelyek közül több is a gyors reakciókat, az ügyességet fejleszti. Fontos számunkra az ilyen táborokban, hogy az edzők játékosan ismertessék meg a gyerekekkel az asztalitenisz alapjait. Kezdve az ütőfogással, az alapbeállással. Innen fognak eljutni remélhetőleg a gyerekek addig, amíg az ütésfajták közül is megtanulnak párat – mondta el Kiss Dániel Gábor a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnöke.

A táborvezetők, edzők munkáját robotgépek is segítik, amik folyamatosan precízen, pontosan tudják adogatni a labdát az asztalra a gyerekeknek, és akkor az edzők nagyobb figyelmet tudnak ilyenkor rájuk fordítani.

Az asztalitenisznél nagyon fontos a jó koncentrációs képesség. Ezt nagymértékben fejleszti a sport is, mert a labdát folyamatosan kell követni mind a szemünkkel, mind a kezünkkel és emellett kell plusz fizikai aktivitást produkálni, és figyelni a saját testünk mozgására is. Ha valakik jó sokáig meccseznek, akkor muszáj kitartónak és erősnek lenniük – magyarázta Kiss Dániel Gábor.

A gyerekek nem egész nap a labdát ütik. A tábor jól bevált edzésprogram köré épül. Miután megérkeznek a gyerekek, játékosan bemelegítés vár rájuk, ami azt akarja, hogy fogócskáznak, esetleg különböző szabályok szerint kiütőznek, vagy akadálypályán futnak, hogy még élvezetesebb legyen számukra a foglalkozás. Ezután kezdődik az asztalitenisz.

Ez úgy a délelőtt folyamán körülbelül egy másfél-két órát vesz igénybe, aztán pedig ebéd után a szünetben a szabadfoglalkozás ideje alatt társasjátékoznak. Néhányan azért ilyenkor is ütögetnek, mert nagyon szeretik a pingpongot. Aztán újra bemelegítés és edzés jön – részletezte az elnök.

A Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Térben kisebb-nagyobb megszakításokkal minden hónapban táboroztatnak gyerekeket, tehát júliusban és augusztusban részt lehet venni az asztalitenisz köré épülő nyári foglalkozásokon. A táborok mellett folyamatosan tartanak edzéseket is azoknak, akik év közben is járnak asztaliteniszezni. Ez nagyságrendileg azt jelenti, hogy 200-an asztaliteniszeznek a Spartacusban összesen. Az igazán szenvedélyes fiatal játékosok közül páran a táborban és a délutáni edzéseken is részt vesznek, így ők akár napi 6-8 órát is asztalitenisszel tölthetnek.