Átadták az ABRAZIV Kft. közel 1 milliárdos beruházását

2023. 10. 11., 16:02
Közel 1 milliárd forintból valósult meg az ABRAZIV Kft. nagyszabású beruházása, amelyet szerdán délelőtt adtak át a cég telephelyén, a Déli Iparterületen, a Paul Lechler utcában. A fejlesztés során elkészült két 860 m2-es üzemcsarnok, egy 50 kW-os napelempark, valamint a végéhez közelednek egy nagy teljesítményű őrlőmű kifejlesztésének. A beruházást az állam mintegy 330 millió forinttal támogatta a Magyar Multi Programon keresztül.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 34 képet tartalmaz

Újabb magyar tulajdonú csarnokokkal gazdagodik Kecskemét Déli Iparterülete. A mai napon az ABRAZIV Kft. közel 1 milliárdos beruházását adták át, melyre a cég mintegy 330 millió forintos támogatást nyert el a Magyar Multi Programon keresztül. Az ünnepségen Turák József, a vállalat ügyvezetője elmondta, három különböző projektet hajtottak végre január óta. A legnagyobb volumenű fejlesztés két, külön-külön 860 m2-es üzemcsarnok kiépítése volt.

– A pályázati projekten belül nyertünk támogatást egy kutatás-fejlesztési projektre. Egy ún. nagy teljesítményű őrlőmű kifejlesztését végeztük el, a gyártás a végstádiumban van. Úgy tervezzük, hogy a projekt év végére teljesen befejeződik. Ennek az őrlőműnek nagyon sok takarmánygyártó üzem fogja a hasznát látni
— mondta Turák József, az ABRAZIV Kft. ügyvezetője.

A beruházás során megvalósítottak továbbá egy 50kW-os napelemparkot is, amely a cég energiafogyasztásának 20 százalékát fedezi. A projektnek köszönhetően termelőeszközöket is beszereztek, melyekkel javítani tudják a darabolás-, a hegesztés- és a szereléstechnológiájukat tudják javítani.

– A tőlünk távolabb eső csarnokban egy végszereldét fogunk létrehozni. Jelenleg nem ideális körülmények között, a gyártóüzemben van a berendezések végszerelése, ezentúl tiszta, üzemi körülmények között valósulhat meg ez a folyamat. Így sokkal magasabb kiadási minőséget biztosíthatunk a vevők számára, ráadásul lehetőséget a másik csarnok lehetőséget nyújt a rugalmasabb gyártásszervezésre, a félkész termékek tárolására is - árulta le Mondik Zsolt, a cég másik ügyvezetője.

Mint elmondták, a másik csarnokban a szervizelést fogják végezni. Mindezekkel a digitalizáció hatékonyságát is növelik. A cég célja továbbá, hogy növelje az exportját az erős hazai piaci jelenlét mellett. Jelenleg 25 százalékban dolgoznak importra, 75 százalékra pedig exportra. Ezt az arányt szeretnék megfordítani. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is erre buzdította az ügyvezetőket.  

– Világos lesz a következő 40 évben is, hogy ezt a 25 százalékos arányt meg kell fordítani, és meg kell hódítanunk innen, Magyarországról, innen, Kecskemétről a régiós export piacokat. Ausztriát már sikerült, Szlovéniában is jó eredmények vannak, érdemes Szerbia, Románia térségébe, majd tovább lépve akár a keleti irányba is nyitni
— fogalmazott a polgármester.

A város vezetője azt is kiemelte, hogy családi vállalkozásról van szó, a következő 30 év generációja is be lett vonva a cég életébe. Valamint azt is hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia, hogy a cégnek sikerült a csúcstechnológiás autóiparban, a Tesla-nál is megjelenni beszállítóként.

A többek között szemcseszórógépek gyártásával foglalkozó 100 százalékban magyar tulajdonú, kecskeméti székhelyű vállalkozás jövőre ünnepli fennállásának 40 éves évfordulóját. Az új csarnokok kivitelezését az ELŐ-SZER Kft. végezte el.