Az Izsáki út négysávúsításán egyszerre három vállalkozó dolgozik

2023. 07. 06., 17:13
Az 52. számú főút négynyomúsításának kivitelezési munkáin párhuzamosan három vállalkozó dolgozik. A BÁCSVÍZ Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt. a saját közmű kiváltásait, az összes többi közműkiváltási és útépítési feladatot a Hazai Építőgép Társulás Zrt. végzi. A tervek szerint szeptembertől már 2x2 sávon járhatunk az Izsáki út egyenes szakaszain. A csomópontokban viszont maradhatnak még korlátozások.

Az Izsáki és Dózsa György úti felújítások ütemezése és a lezárások minimalizálása a beruházó, Építési és Közlekedési Minisztérium szerint is fontos. Az 52. sz. főút munkálataival kapcsolatban feltett kérdéseinkre, amelyek a létszámot, munkagépek számát, a közműkiváltások összeszervezését és a szükséges lezárásokat is érintik, úgy válaszoltak: a jelenleg bevezetett forgalomkorlátozások a kivitelezési feladatokat nagyban segítik, mivel a közműkiváltási, és építési feladatok elvégzése a folyamatos forgalom mellett nem minden esetben biztosíthatók. Illetve sokkal több időt venne igénybe, mert csak több részletben lehetne megépíteni az utakat. A Minisztérium válasza szerint a jelenlegi lezárást augusztus 25-ig kell fenntartani.

A tervek szerint szeptembertől már 2x2 sávon járhatnak autók az Izsáki út egyenes szakaszain - viszont az 5. sz. főút csomópontjában, az Olimpia utcai körforgalomban, valamint a Vízmű utcai csomópontban, továbbá a kapcsolódó járda és kerékpárutakon várható még forgalomkorlátozás.

A kivitelezésen párhuzamosan három vállalkozó dolgozik. A BÁCSVÍZ Zrt. a víziközmű, a Magyar Telekom Nyrt. pedig a saját hírközlési hálózatának kiváltását végzi. Az összes többi közműkiváltási és útépítési feladat a Hazai Építőgép Társulás Zrt.-re hárul. Összesen nyolc közműszolgáltató által üzemeltetett hálózatot érint a kivitelezés. A napi létszám az adott napi munkavégzés típusától illetve az időjárástól is függ. Július 3 - július 8-ig tartó időszakban 80-90 fő fizikai, 11 fő műszaki dolgozóról, továbbá 25 db munkába álló munkagépről vagy tehergépkocsiról van szó.

Fontos, hogy a Botond utca, Dózsa György utca felőli végét az építési feladatok miatt július 13-20. között lezárják. Így a Botond utca ideiglenesen zsákutca lesz. Azonban további aszfaltozási munkák miatt még a későbbekben is lehet lezárásra számítani, melyről tájékoztatni fogják a közlekedőket. Az Ipoly utca irányából továbbra is megközelíthető az Izsáki út, és az ott lévő üzletek.