Balogh Károly érdemelte ki az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat

2023. 09. 22., 14:57
Balogh Károly, Helvécia polgármestere vehette át idén a Karol Wojtyla Barátság Központ Assisi Szent Ferenc-emlékdíját. A 2021-ben alapított díjjal ismerik el azokat, akik segítik a szociális intézmény misszióját, Szent II. János Pál pápa szellemiségét követve támogatják a rászorulókat.
A galéria 27 képet tartalmaz

Az ünnepség Szabó Sándor tárogatóművész műsorával kezdődött, majd Finta József atya mondott ünnepi beszédet Assisi Szent Ferenc életének máig ható tanulságairól. Mint mondta, a szegények szentje örömmel mondott le mindenéről, ezért cserébe pedig valami sokkal értékesebbet kapott: az anyagi javaktól való szabadságot, és megtapasztalhatta a lelki gazdagságot. Mai elanyagiasult világunkban ezért is igazi példa az ő élete.

Kecskemét városvezetését Lévai Jánosé tanácsnok és Jánosi István tanácsnok képviselte a díjátadó ünnepségen, mindketten gyakori látogatók a Wojtyla Házban. Lévai Jánosné beszélt Assisi Szent Ferenc életéről, kiemelte: az állatok, a kereskedők, a családok és a környezetvédők védőszentje sok minden más mellett arra is tanít minket, hogy az ima által jobbá válunk.

Balogh Károlynak Gulyás János, a Bács Zöldért tulajdonosa a díjat, az azzal járó zománcképet pedig Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész, a mű alkotója adta át. Helvécia polgármester meghatottan mondott köszönetet, elmondta a jövőben is fontos küldetésének tekinti a szegények támogatását. Ezért is gondoskodott a Wojtyla-sorsközösségének mai ebédjéről. Az ünnepség végén köszöntötték születésnapja alkalmából Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Ház alapító igazgatóját.

II. Szent János Pál szellemiségének követői

A Karol Wojtyla Barátság Központ 2021-ben emlékdíjat alapított azon jeles személyiségek tiszteletére, akik szociális intézményük missziói tevékenységét illetően a Wojtyla-sorsközösséggel szoros együttműködésben, velük karöltve, szívük szerint Szent II. János Pál pápa szellemiségét követve, hathatósan előmozdítják a népkonyha jószolgálati küldetését. Törekednek a legmagasztosabbra: élő víz forrásává válni a testben-lélekben kárt szenvedettek számára. Az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat eddig Ewa Filipiak asszony, Wadowice korábbi polgármestere, jelenleg lengyel parlamenti képviselő, valamint Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-ügyvezetője vehette át.

Karitatív célzatú áldozatvállalása okán 2023-ban Balogh Károlyra, Helvéciapolgármesterére esett szociális-közművelődési intézmény vezetőségének választása. A nagyközség első embere hosszú esztendők óta számtalan alkalommal adta/adja tanújelét kivételes szolgálatkészségének, megannyiszor segítő jobbot nyújtva a Wojtyla-sorsközösség elesettjeinek.