Bejelentették a kecskeméti kihelyezett Könyvtár és Információtudományi Tanszék indulását

2023. 11. 08., 18:44
Létrejött a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának kecskeméti kihelyezett Könyvtár és Információtudományi Tanszéke. A bejelentésre ma (szerdán) került sor ünnepélyes keretek között.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 18 képet tartalmaz

A vendégeket Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Katona József Könyvtár igazgatója köszöntötte. Elmondta, másfél évvel ezelőtt kezdődött meg egy együtt gondolkozás arról, hogy a város hathatós támogatásával és a Debreceni Egyetem konstruktív közreműködésével létrejöjjön a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának kecskeméti kihelyezett Könyvtár és Információtudományi Tanszéke. A mai napon került sor ennek ünnepélyes bejelentésére.

– Biztos vagyok abban, hogy ez a lépés, és ez az álom, ami valóra vált, mindkét városnak továbblépését tudja mutatni kulturális és felsőoktatási szempontból, és biztos vagyok abban, hogy azon közös gondolkodás és közös értékek mentén fog folytatódni, amely értékek mentén elindult ez a folyamat – mondta Bujdosóné dr. Dani Erzsébet.

A Debreceni Egyetem nevében Prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntötte a megjelenteket és elmondta, ez a közös munka jó alkalom arra, hogy a két komoly oktatási tradíciókkal rendelkező város intézményi szinten is kapcsolatokat építsen egymással.

– Bár a két egyetem profilja eltér, ugyanakkor van egy dolog, ami mindenképp összeköt bennünket, az pedig humán terület, mely sok kiaknázatlan lehetőséget tartogat még. Ennek első komoly kapcsa a mostani kihelyezett tanszék avató – emelte ki Prof. dr. Bartha Elek. Hozzátette, a Debreceni Egyetemek közel 70 kihelyezett tanszéke van, de humán területen – a Szentendrei Skanzen után – a második a kecskeméti. Ez pedig azt is jelenti, hogy ennek a lépésnek komoly súlya van a bölcsészképzésben, a társadalomtudományi képzésben.

Prof. dr. Keményfi Róbert a Debreceni Egyetem dékánja elmondta, a kecskeméti könyvtár a gyakorlati képzés fellegvára lesz, mely azt biztosítja a debreceni egyetemisták számára, hogy végzés után azonnal el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Tehát az elméleti képzést egészíti ki.

– Megpróbálunk olyan képzéseket idehozni, amelyek kiegészítik a Kecskeméti Egyetem portfolióját, amitől a város csak nyerhet. A város munkaerőpiacának a képzettsége lesz szélesebb, ilyen pl. a könyvtár vagy a bölcsészettudományi képzés szakirányú továbbképzésekben. Ezek pedig a város versenyképességét tudják javítani, munkaerejét tudják képezni – hangsúlyozta prof. dr. Keményfi Róbert.

Dr. Kálai Sándor, a Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Média- és Könyvtártudományi Intézet vezetője arról beszélt, hogy a kihelyezett tanszék nem csak a debreceni egyetemi hallgatók számára nyújt gyakorlati helyet, hanem szakmai továbbképzések is megvalósulhatnak itt a jövőben.

Szemereyné Pataki Klaudia köszönetet mondott azért, hogy a további fejlődéshez újabb partnereket tudtak találni, mely által újabb lépések jönnek, a fejlődésben, mégpedig az információtechnológia, kommunikáció és a média területén.

– Hogy a napjainkban lezajlódó rendkívül gyors fejlődést a társadalom hogy fogadja be, abban kulcsszerepe van a felsőoktatási intézményeknek és a közművelődési, közösséget építő rendszernek is. Hogy meg tudja tanítani ezt a világot, át tudja alakítani ennek a rendszerét úgy, hogy az emberek a hasznos oldalát tudják használni. Tehát nagyon nagy a feladat és az elvárás velünk halandó emberekkel szemben, mi pedig sodródunk az árral. És ebben van úttörő szerepe mindannak, ami miatt most itt vagyunk. Hogy ne csak sodródjunk, hanem irányítói is legyünk a haladásnak – fogalmazta meg Kecskemét polgármestere a célokat, melyek fontos eleme, hogy minél színesebb legyen az egyetemi képzés a város életében, hogy a város végzős középiskolás diákjai itt, helyben is tudjanak terveiknek megfelelő képzést választani.

A kihelyezett tanszék vezetője Füzi László, irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője lesz, aki elmondta, az, hogy életének ebben a periódusában megtalálta ez a feladat, óriási kihívást jelent számára, melynek megpróbál eleget tenni. A tanszék hivatalos bejelentés után pedig jöhet a fő célok meghatározása, a struktúra kialakítása.